Kraj drame u Jordanu

Pre 2 dana princ Hamza bin Al-Husein obelodanio je da se nalazi u kućnom pritvoru, nakon što ga je njegov stariji polubrat kralj Abdulah optužio za pokušaj destabilizacije vlasti u državi.

Princ Hamza je inače bivši prestolonaslednik jordanskog trona, ali je njegov brat kralj Abdulah 2004. godine odlučio da presto rezerviše za svog sina, dok je Hamza pao u drugi plan.

Nakon 2 dana od objave da se bivši prestolonaslednik nalazi u pritvoru, svet je danas obišla vest da se princ Hamza iz kućnog pritvora zakleo na vernost svom bratu, kralju Abdulahu, čime je stavljena tačka na glasine o tome da li Hamza želi da preotme vlast u zemlji.

Nakon višesatnih pregovora, u kojima je posredovao princ Hasan, ujak princa Hamze i kralja Abdulaha, princ Hamza bin Husein (41) izdao je saopštenje u kojem izražava posvećenost Ustavu i negira da je spremao zaveru s ciljem da destabilizuje državu, preneo je BBC.

U pismu koje je princ Hamza svojeručno potpisao, a kraljevska palata objavila u ponedeljak, stoje reči:

- Predajem se u ruke njegovog veličanstva kralja ... Ostaću posvećen ustavu drage Hašemitske Kraljevine Jordan.

Još jedan posrednik u razgovorima između rođaka bio je i popularni Malik Dahlan, koji je profesionalni posrednik i prijatelj jordanske vladarske porodice. On je u izdvojenom saopštenju rekao da su razgovori bili uspešni i da se rešenje očekuje uskoro, navodi Asošijejted pres.

Ovim činom bi trebalo da bude završena kriza u Jordanu koja je izazvana tvrdnjama pojedinih stranih država da se u ovoj državi sprema puč, što je navelo jordanskog monarha na ishitrene i preterane reakcije sa hapšenjem svih potencijalnih protivnika u okviru familije.

Autor: redportal.rs

#Jordan

#jordana

#jordanski kralj

#jordanski princ

#jordanu

#kralj jordana

#princ u pritvoru