Organi idu u Nemačku i Mađarsku jer je Hrvatska članica Evrotransplanta

Intenzivistički tim Klaićeve bolnice predvođen direktorom Goranom Roićem poručio je da je učinjeno sve da se spasi život teško povređene dvoipogodišnje devojčice koja je juče podlegla povredama.

Kako javlja HRT, Roić je jutros potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspešno sprovedena. Za HRT je rekao da, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evrotransplanta, organi idu u Nemačku i Mađarsku.

- Eksplatacioni postupak je u toku. U sklopu međunarodne saradnje s Evrotransplantom prijavljen je darivalac organa ET 178077 te su putem alokacijskog sistema Evrotransplanta organi dodeljeni primaocima dečjeg uzrasta. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primaoce u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primaoca u Njemačkoj - rekao je Beroš.

Ispred zagrebačke Klinike za dečje bolesti građani od sinoć pale sveće, ostavljaju cveće i igračke za preminulu dvoipogodišnju djevojčicu koja se od srede borila za život. 😥

Devojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiškoj s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te da joj je nanela teške povrede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa devojčice.

- Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentkinja našla utehu u večnosti, gde će biti bezbjednija i srećnija nego ovde - poručio je Roić.

Uz Roića je u pratnji bio intenzivistički tim koji se, rekao je, danonoćno od primanja pacijentkinje brinuo o njoj.

- Ipak, nažalost, priroda povreda bila je preteška i, uprkos merama, nije se moglo više učiniti - dodao je, prenosi Index.

Istakao je da je pre same eksplantacije organa bilo potrebno sprovesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, juče uspešno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za translatacioni program, s Evrotransplantom, čija je Hrvatska članica, i bolničkim koordinatorima.

Autor: SrpskaInfo

#Donorstvo organa

#Hrvatska

#Nova Gradiška

#devojčica