Britanski soj napravio najviše problema u zemlji izlazećeg sunca

Japanske zdravstvene vlasti saopštile su da različiti sojevi koronavirusa izazivaju 4. talas pandemije koronavirusa, u trenutku kada je ostalo još samo 109 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Mutirani soj COVID-19, prvi put otkriven u Britaniji, pojavio se u regionu Osake, šireći se sve brže i popunjavajući bolničke krevete sa ozbiljnijim slučajevima zaraze u odnosu na prvobitnu varijantu virusa, izjavio je vladin savetnik za pandemiju Kodži Vada, a prenosi agencija Rojters.

- Četvrti talas će biti veći. Moramo da počnemo da razgovaramo o ciljanim merama za područje Tokija - rekao je Vada, profesor na Tokijskom međunarodnom univerzitetu za zdravlje i blagostanje.

Japanski stručnjaci tvrde da su novi sojevi virusa izgleda zarazniji i otporniji na vakcine, koje čak nisu još ni dostupne u celom Japanu.

Situacija je najgora u Osaki, gde je broj novozaraženih dostigao novi rekord prošle nedelje, zbog čega je regionalna vlada prošlog ponedeljka produžila mere zakljucavanja za još mesec dana.

Olimpijske igre u Japanu je trebalo da budu održane prethodnog leta, ali su zbog uslova pandemije tada odložene za godinu dana. Međutim, pandemija i dalje ne popušta, tako da će Igre, ukoliko budu održane, svakako biti bez prisustva publike.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#japan britanski soj

#japan korona

#korona japanom

#korona japanu

#olimpijske igre

#olimpijskih igara

#olimpijskim igrama