Kinezi bojkotuju H&M, Barberi, Adidas i Najk

Jedna od najpoznatijih kineskih dizajnerki Žu Li, dobila je gromoglasan aplauz prilikom izlaska na binu, a dobila je i simboličan poklon - buket pamuka.

Žu Li je izjavila za Rojters nakon kineskog Fashion Week-a da je "pamuk iz Sinđanga njena ljubav" i da je veoma zahvalna zato što joj je doneo toliku sreću.

Žu Li je glavna dizajnerka i osnivačica kineskog brenda Sun-Bird i jedna je od najvatrenijih pristalica bojkota velikih Zapadnih kompanija zbog i stavova o kršenju ljudskih prava u Sinđangu sa kojima su izlazili u javnost.

Dizajn ove kompanije je uglavnom minimalistički i delom ispunjen motivima kineske kulture. Ono što je zanimljivo, jeste činjenica da se vlasnica kompanije otvoreno hvali time kako se odeća pravi od pamuka koji se ekskluzivno nabavlja u Sinđangu.

H&M, Barberi, Adidas i Najk su najveće kompanije koje kineski potrošači bojkotuju u Kini, pa su tako u H&M u periodu od decembra 2020. do februara 2020. beležili značajan gubitak prihoda.

Gotovo cela kineska javnost je ustala protiv izjava o kršenju ljudskih prava u Sinđangu, pa su tako jedne od najpoznatijih ličnosti momentalno raskidale ugovore.

Region Sinđang je najveći svetski proizvođač pamuka. Samo iz ovog regiona se izvozi 20% svetskog pamuka.

Autor: redportal.rs

#Adidas

#Barberi

#Evropska unija

#H&M

#Najk

#Pamuk

#Sankcije Kini

#bojkot

#kina

#sankcije