Oni koji to odbiju mogli bi da budu suspendovani sa posla bez finansijske nadoknade

Svi zdravstveni radnici u Italiji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa, saopštila je italijanska Vlada, a prenosi Rojters ocenjujući da je reč o potencijalno kontroverznom potezu sa ciljem da se zaštite ugroženi pacijenti i potisne antivaksersko raspoloženje u zemlji.

U dekretu koji je odobrio kabinet premijera Marija Dragija kaže se da su zdravstveni radnici uključujući farmaceute "u obavezi da se vakcinišu", a oni koji to odbiju mogli bi da budu suspendovani sa posla bez finansijske nadoknade do kraja godine.

- Cilj mere je da što više zaštitimo medicinsko i nemedicinsko osoblje, kao i one koji rade u okruženju gde se mogu zaraziti - navodi se u saopštenju vlade.

Uredbom se takođe uvodi pravna zaštita za lica koja daju vakcine, mera koju su doktori i medicinske sestre zahtevali posle slučaja kada su neki lekari stavljeni pod istragu za ubistvo nakon smrti jednog vakcinisanog muškaraca na Siciliji.

Kritičari vlade dovode u pitanje legalnost prisiljavanja samo nekih kategorija stanovništva da primi vakcinu. U Italiji je dosad dato oko 10 miliona doza vakcina, a oko 3,1 miliona starijih od 60 godina primilo je obe doze.

Autor: redportal.rs

#Italija

#vakcinacija

#zdravstveni radnici