Metalik srebrna svemirska ptica 💗

Kompanija Virgin Galactic je juče otkrila svoju najnoviju i najsavremeniju verziju svemirskog broda. Ovo je bio prvi korak ka nastavku test-letova iz njihovog centra u pustinji Novog Meksika.

Zvaničnici kompanije su izjavili da sigurno neće pre leta brod, koji je kompletno dizajniran i proizveden u Kaliforniji, podrediti letačkim testovima. To će se poklopiti sa završnom rundom testiranja već postojećih letelica, među kojima je i ona koja će u svemir povesti britanskog milijardera i osnivača Virgin Galactic ser Ričarda Bransona.

CEO Majkl Kolglacijer izjavio je da dodatak novog broda označava početak novog stadijuma, u kojem će kompanija u budućnosti posedovati čitavu flotu brodova sposobnih da prenose teret, ljude i naučne potrepštine iz kosmodroma širom sveta. Kompanija i dalje na umu ima cilj da komercijalne letove započne sledeće godine, nakon završetka testova i nekoliko meseci pauze zbog održavanja i zamene delova.

Virgin Galactic je stigao do svemira već 2 puta u prošlosti: prvi put u Kaliforniji decembra 2018. godine, a drugi put izveden je uspešan let iznad kosmodroma Amerika prošlog juna.

IZVOR: YT / Virgin Galactic

VIDEO: Virgin Galactic Budućnost naše flote

Kompanija je jedna od retkih koja cilja da ostvari profit od potencijalnih turista željnih da vide i iskuse svemir. U trci je i Blue Origin Džefa Bezosa, koji je lansirao novu kapsulu u januaru, kao deo testa kojim planira da prilagodi svoj program turistima, naučnicima i profesionalnim astronautima.

Glavna osobina novog svemirskog broda Virgin Galactic, koja odmah upada u oči, jeste njen metalik finiš. Međutim, takav dizajn je deo racionalne odluke koliko i estetske. To je zapravo jedan od delikatnih delova sistema zaštite od toplote svemirskog broda.

Zadatak za budućnost inženjerima i dizajnerima biće da stvore identičnu letelicu, ali onu koja će se lakše proizvoditi i još lakše održavati.

Kako navodi Koglacijer:

Da bismo uspeli da u svemir povedemo desetine hiljada ljudi, treba nam veći broj brodova. I najvažnija stavka je koliko često ti brodovi mogu da lete. Kako se polako upuštamo sve više u letove, očekujemo da taj ciklus sletanja, održavanja, pripreme i novog poletanja bude sve kraći i kraći.

Sledeći test novog broda je zakazan za maj.

Autor: redportal.rs

#Svemirski letovi

#Svemirski turisti

#Virgin Galactic

#nasa

#novi brod

#spacex

#svemir