Skup lidera tri jake partije

Premijer Mađarske Viktor Orban danas će se u Budimpešti susresti sa liderom Lige, članice vladajuće italijanske koalicije, Mateom Salvinijem i premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim, rekao je Orbanov šef pres službe Bertralan Havaši.

On je potvrdio pisanje italijanskih medija da će centralna tema razgovora biti stvaranje evropskog saveza između mađarskog Fidesa (partije Viktora Orbana), italijanske Lige i vladajuće poljske partije PiS, na čijem čelu je Moravjecki, preneo je MTI.

Salvini je već održao konsultacije sa Orbanom putem video linka ranije tokom meseca o vakcinaciji, o oporavku ekonomije posle pandemije korona virusa, migracijama i porodičnom zakonu.

Nije tajna da su sva tri lidera u različitoj meri evroskeptici i predstavljaju problem briselskoj administraciji. I pre ovog sastanka ovi lideri su na sarađivali, ali ovo je prvi put da su se našli za istim stolom stvarajući zajednički savez.

Trojica lidera pripadaju različitim evro-partijama u Evropskom parlamentu, pa je zanimljivo videti kako će se i na koji način savez formalizovati.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#mateo salvini

#moravjecki

#novi savez

#orban viktor