Na prodaji Aljaske insistirao knez Konstantin.

Ako je verovati legendama, Rusi su na prostor Aljaske došli ni manje, ni više nego zbog kljova moževa i krzna morske vidre koji su bili cenjeni.

Aljaska je ubrzano postajala ekonomski beskorisna, pošto su praktično izlovili morske vidre koje su, nesrećnice, stradale zbog krzna. Nakon što su ih Britanci i Francuzi pobedili u Krimskom ratu 1856, Ruska carevina je zapala u ekonomske probleme i hitno joj je bio potreban novac.

Oni su teritoriju Aljaske prvo bili ponudili Britancima, ali oni nisu bili zainteresovani. Tada je Kanada, još uvek njihova kolonija, imala dovoljno svoje nenaseljene i neistražene teritorije.

Rusija je 1867. prodala SAD teritoriju Aljaske za 7,2 miliona dolara. Samo u toku prvih 50 godina vladavine nad tom zemljom Amerikanci su sa nje zaradili bar sto puta više. Na prodaji Aljaske je insitirao knez Konstantin, brat cara Aleksandra II.

Sporazum o kupoprodaji potpisan je 30. marta 1867. posle dugih pregovora. Rusi su uspeli da podignu cenu na 7,2 miliona dolara, danas bi to iznosilo 105 miliona.  Kad se se sve preračuna Aljaska je prodata za dva centa po jutru (0,405 hektara), odnosno za 4,74 dolara po kvadratnom kilometru.

Primopredaja je izvršena 18. oktobra te godine u Novom Arhangelsku, koji se danas zove Sitka.

Kako navodi sajt rs.rbth.com Američka i ruska vojska su se postrojile pored stuba sa zastavom, sa kojeg je uz topovske salve počelo spuštanje ruske zastave, ali zastava se zamrsila na samom vrhu. Mornar koji se popeo da je odmrsi bacio ju je dole i ona je slučajno pala pravo na ruske bajonete. Nekoliko stotina Rusa, koji nisu želeli da prime američko državljanstvo, bilo je prinuđeno da se evakuiše trgovačkim brodovima i u domovinu su stigli tek naredne godine.

Od tada pa do danas Aljaska se razvijala i napredovala, ali ova zanimljiva prodaja ostaće zabeležena u istorijskim analima.

IZVOR: YT / Sputnjik Srbija

Autor: Russia Beyond / Redportal.rs

#Aljaska

#SAD

#jeftino

#teritorija

#zarada