Poslednja revizija svetske liste ugroženih vrsta zaista je donela veoma loše vesti za naše najveće kopnene životinje 😢

Sudeći prema objavi Međunarodne unije za konzervaciju životne sredine (IUCN), obe vrste afričkih slonova su na novoj listi dospele u status ugroženih životnjskih vrsta. Afrički šumski slon se čak sada vodi kao u žuvotnoj pretnji, dok je Afrički savana slon kategorizovan samo kao ugrožen.

Prema izjavi generalnog direktora IUCN dr Bruna Oberlea:

Afrički slonovi igraju ključnu ulogu u eko-sistemima, ekonomiji i u našem kolektivnom poimanju sveta. Današnja crvena lista na koju su dospeli slonovi prikazuje stalne pritiske kojima su izložene ove životinje.

Proteklih godina afrički slonovi su tretirani kao jedna vrsta, ali je IUCN i zvanično prepoznao distinkciju između 2 prethodno navedene vrse. Odluka je zasnovana na skorašnjim genetskim istraživanjima koja su pokazala da su se 2 vrste slonova razdvojile negde pre oko 500.000 godina - kako genetski tako i fizički.

Afrički šumski slon je manji od 2 vrste na kontinentu, što čini savana vrstu slona najvećom kopnenom životinjom na svetu. Takođe, jasno je da 2 vrste žive u 2 različite sredine koje se retko preklapaju. Šumski slonovi žive u tropskim predelima centralne i zapadne Afrike, dok njihovi rođaci iz savane žive u otvorenim poljima i aridnim područjima supsaharske Afrike.

Broj afričkih šumskih slonova je opao za čak 86% u periodu od 3 decenije, dok je broj savana slonova opao za minimum 60% u poslednjih 5 decenija.

Autor: redportal.rs

#ekologija

#priroda

#slonovi

#ugrožena vrsta

#veliki pad

#životna sredina