U junu balon će se vinuti u nebo, a onda će se rasuti materija koja će obrnuti klimatske tokove na Zemlji.

Projekat koji podržava suosnivač Majkrosofta Bil Gejts ima za cilj zaustavljanje klimatskih promena ispuštanjem tona praha krede u stratosferu, objavio je Tajms, a prenosi Alo.rs.

Prema navodima lista, inicijativa koju je finansiraju privatni donatori, uključujući suosnivača Majkrosofta, biće prvi ozbiljni pokušaj da se klimatske promene zaustave zatamnjivanjem Sunca.

U osnovi, naučnici će pokušati da ispuste prah krede u atmosferu nadajući se da će stvoriti "suncobran" koji će odbiti neke sunčeve zrake, preusmeriti ih u svemir i prigušiti one koji prolaze, sprečavajući tako da naša planeta postane toplija.

Ovog leta, tačnije u junu, naučnici planiraju da lansiraju veliki balon koji nosi dva kilograma praha krede iznad švedskog grada Kiruna, a zatim ga rasprše.

Foto: United States Department of Health and Human Services/nepoznato

Istraživači će potom nadgledati kako ona deluje u atmosferi. Ove informacije će se koristiti za pokretanje simulacionih testova da bi se videlo da li će povećanje količine praha krede pomoći u rešavanju problema klimatskih promena.

Naučnici koji stoje iza projekta inspirisani su erupcijom vulkana 1991. godine na Filipinima. Tada je planina Pinatubo oslobodila ogroman oblak pepela koji je sadržao milione čestica sumpor-dioksida, koji su se zatim grupisale u kapljice sumporne kiseline koje su bile u vazduhu duže od godinu dana zaklanjajući sunčeve zrake. Naučnici tvde da je temperatura na globalnom nivou zbog toga pala za 0,5 stepeni Celzijusa.

Autor: alo.rs / redportal.rs

#Klimatske promene

#bil gejts