Kineske vlasti strahuju od špijunaže, jer bi kamere i senzori koji se koriste u njima mogli snimati slike

Tesla automobilima je zabranjen ulazak u kineske vojne objekte. Sve zbog straha od kamera koje se koriste u američkom električnom automobilu, izveštava Rojters, pozivajući se na ljude koji su videli dokumente o ovom slučaju.

Naredba koju je izdala kineska vojska odnosi se ne samo na zaposlene, već i na ljude koji žive u njihovoj blizini. Prema smernicama, vlasnicima Tesle savetuje se parkiranje izvan vojnog poseda, navodi Blumberg, dodajući da je zabrana stanovnicima prosleđena ove sedmice.

Vol Strit Žurnal naveo je da je Kina ograničila upotrebu Tesle vojnom osoblju, državnim preduzećima u osetljivim industrijama i ključnim agencijama u kojima mogu procuriti klasifikovani podaci o nacionalnoj sigurnosti.

Kancelarija za informisanje Državnog veća Kine, kao i Tesla Inc. nisu odgovorili na upite Rojtersa po tom pitanju, barem za sada. Kinesko Ministarstvo odbrane takođe uskraćuje odgovore. Prema Vol Strit Žurnalu, tokom vladinog pregleda sigurnosti utvrđeno je da bi Teslina vozila mogla predstavljati pretnju jer bi kamere i senzori koji se koriste u njima mogli snimati slike. Iz tog je razloga bilo zabranjeno voziti automobile ove marke u vojnim objektima.

Teslini automobili koriste male kamere čiji je zadatak, između ostalog, pomoć pri parkiranju. U vozilu se nalazi i dodatne kamere, ugrađene u retrovizore.

Ilon Mask često je govorio da je otvoren za upotrebu kamera u automobilu. Spomenuo je njihova svojstva, dodao je da podatke Tesla čuva, a zatim se mogu koristiti za razvoj autonomnih funkcija. Objavljena zabrana uzrokovala je lagani pad vrednosti Teslinih deonica.

Autor: redportal.rs

#Tesla

#kina

#kineska vojska

#tesla automobili