Dva Kragujevčanina predstavila slike iz NATO bombarodvanja

Dvojica kragujevačkih fotoreporetra Nebojša Radosavljević Raus i Zoran Petrović predstavili su monografiju posvećenu NATO agresiji na našu zemlju. U ovoj fotomonografiji mogu se videti neobjavljenje fotografije iz ratnog perioda.

Kako piše InfoKG ovu fotomnografiju je izdala Ustanova kulture Koraci da bi večno bilo zabeleženoo kako je šumadijski kraj postradao u periodu NATO agresije. Autor Zoran Petrović je o fotomonografiji rekao:

Prvih desetak godina od bombardovanja nismo razmišljali o tome da napravimo fotomonografiju. Međutim, kako vreme prolazi, odlučili smo da tu bogatu arhivu fotografija iz toga doba, koju Raus i ja imamo, pretvorimo u jednu fotomonografiju o tim danima.

Drugi autor, Nebojša Radosavljević Raus je istakao:

Kada se uzme fotomonografija u ruke i prelista, vidi se da to nije klasična fotomonografija, jer smo ostavili dosta prostora za tekstove koji objašnjavaju taj period u kome smo mi imali jednu tešku situaciju. Po samim saradnicima, može se viditi da su to ljudi koji su vrlo kompetentni da daju svoje mišljene i da ono bude publikovano u nekoj knjizi.

Na 250 strana fotomonografije “1999”, pored više od 120 fotografija, nalaze se i tekstovi napisani na srpskom i na engleskom.

IZVOR: FB / zoran.petrovic.50

Autor: redportal.rs

#NATO

#bombardovanje

#fotomonografija

#kraguejvac