Dualnost njene prirode godinama privlači stvaraoce 😍

Vajar Sava Sandić prepoznatljiv je po tradicionalnim vajarskim koncepcijama, materijalima i temama. U njegovom radu naročito je prisutna ženska figura, te ne čudi što njegovu umetničku priču nije zaobišla jedna od najintrigantnijih žena u istoriji evropske umetnosti - Meduza.

Jedna od 3 gorgone u antičkoj grčkoj mitologiji, ćerka bogatog kralja Forkija, Meduza je bila proslavljana zbog svoje izuzetne lepote. Međutim, prokletstvo koje je na nju bacila bacila boginja Atina pretvorilo je njenu zlatnu kosu u leglo zmija, a svako ko je pogleda direktno u oči bio bi pretvoren u kamen. 😏

Sandićeva vizija, izvedena u fino uglačanom abonusu, pokazuje nam njene dualnosti. Topli sjaj uglačanih mekih površina aludira na Meduzinu lepotu i putenost, dok grubo izvedeni pramenovi kose upućuju na onu zastrašujuću stranu priče.

Igrom glatkih i grubih površina Sandić pokušava da oponaša ono što je u samoj suštini ovog mita - Meduzinu dvostruku prirodu.

Iako njen pogled može da okameni posmatrača, ona je jedno od najprepoznatljivijih lica vizuelne kulture. Dualnost njene prirode je ona univerzalna vrednost u kojoj prepoznajemo život kao takav.

Ceo video možete pogledati u linku ispod 👇🏻:

IZVOR: YT / Galerija Matice srpske

Autor: Nikola Ivanović / redportal.rs

#Galerija Matice srpske

#Meduza

#Sava Sandić

#vajar

#vajarstvo