Obe sile žele da smanje zavisnost od finansijskog sistema koji je kontrolisan od strane Zapada

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov počeo je posetu Kini danas i pozvao je Peking da zajedno smanje zavisnost od američkog dolara i platnog sistema koji je pod kontrolom Zapada.

Lavrov je stigao u dvodnevnu posetu Kini i očekuje se da održi sastanak sa svojim kineskim kolegom i to u momentima dok su odnosi ovde 2 svetske sile sa Sjedinjenim Državama u ozbiljnoj krizi.

Zvaničnici Kine i Sjedinjenih Država su u petak učestvovali u onome što Vašington zove "tvrdim i direktnim" razgovorgima na Aljasci, dok se ruski ambasador vratio iz Vašingtona na konsultacije nakon što je Bajden rekao za Putina da je ubica.

Lavrov je za kineske medije izjavio da su Moska i Peking primorani da se razvijaju nezavisno od Vašingtona, zato što, kako Lavrov kaže, Vašington želi da uspori njihova nastojanja da se tehnološki razviju.

The Global Times, kineska državna medijska kuća, označila je dolazak Lavrova kao dokaz koliko su zapravo bliski odnosi Kine i Rusije i kako njihova koordinacija može da prevaziđe "pravljenje problema od strane SAD-a".

Autor: redportal.rs

#SAD

#bajden

#kina

#putin

#rusija