Mnogi povezuju ovakav potez sa izbornom kampanjom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, proglasio je pobedu u borbi protiv koronavirusa i proglasio Izrael za "naciju vakcinacije".

Netanjahu je uspeo da od Izraela napravi globalnog lidera u imunizaciji stanovništva i sada već može ozbiljno da se govori o njegovom potencijalu da pobedi na parlamentarnim izborima koji se uskoro održavaju.

Parlamentarni izbori koji se održavaju su četvrti u poslednje 2 godine i ukazuju na duboku političku krizu u kojoj se nalazi Izrael koji inače važi za izuzetno podeljeno društvo. Poslednji put su Benjamin Netanjahu i Beni Ganc napravili koalicionu vladu iako su politički protivnici. Ta vlada "nacionalnog spasa" je napravljena u trenutku najvećih udara koronavirusa.

U ovom trenutku postoji značajno samopozdanje kod aktuelnog premijera Izraela koji je u nedelju izjavio da mu "nedostaju mandat ili dva da formira stabilnu vladu".

Istraživanja javnog mnjenja potvrđuju ono što je i sam Netanjahu najavio. U slučaju da rezultati budu približni onome što istraživanja pokazuju, Likud kroz koaliciju sa desničarskim opcijama može da bude na 60 mandata što je za 1 manje od onoga što je potrebno za većinu (120 poslanika broji Kneset). Sa druge strane ni najjači Netanjahuov protivnik, centrista Jair Lapid, blizu je 60 poslanika.

Nikada nijedna partija u Izraelu nije samostalno osvojila većinu, a tako neće biti ni ovaj put. Biće izuzetno neizvesno, a rezultati koji budu objavljeni u toku izborne večeri biće samo početak. Koalicioni pregovori mogu dugo da traju i pokazaće da li Netanjahu ostaje premijer Izraela i posle 12 godina kontinuiteta, a 15 ukupno.

Više od polovine populacije je dobilo obe doze vakcine. Najavljeno je potpuno otvaranje ekonomije Izraela početkom aprila, a već sada se publika masovno vraća na stadione i sportske dvorane.

Koliko je vakcinacija povezana sa politikom i izbornom kampanjom govori i činjenica da je izvršni direktor Fajzera Albert Burla javno pozdravio angažovanje Benjamina Netanjahua što brojni stručnjaci smatraju da je bilo ključno za kampanju. Kako Burla navodi, Netanjahu ga je zvao 30 puta samo da bi obezbedio vakcine, a nekada je to bilo i u 3 sata posle ponoći.

Koliko je Netanjahu moćan političar govori i činjenica da mu ništa nije naškodio korupcionaški skandal koji je bio aktuelan prethodnih godina, a koji se uopšte nije oslikao rezultate u prethodna 3 izborna procesa (april i septembar 2019. i mart prethodne godine).

Autor: redportal.rs

#Izbori u Izraelu

#Izrael otvara ekonomiju

#Netanjahu

#Vakcinacija u Izraelu

#fajzer vakcina