Zbogom, mace, zbogom kuce? 😨

Iako je precizni otisak kućnih ljubimaca koji ostavljaju na životnu sredinu još uvek tema naučnih debata, jedna stvar postaje sve više jasna - koliko god da su divni i slatki, kuce i mace imaju itekakav uticaj na planetu.

U knjizi Vreme je da pojedemo psa, izdatoj 2009. godine, Brenda i Robert Vejl su izazvali masovni bes među vlasnicima kućnih ljubimaca jer su naučno pokazali da meso koje konzumira jedan prosečni pas kao posledicu ima veće otpuštanje ugljen-dioksida u atmosferu nego vožnja džipa na 10.000 kilometara.

Više od deceniju kasnije još nije pala presuda o planetarnom uticaju povezanom sa ishranom maca i kuca.

Kako navodi Gregori Okin, profesor sa kalifornijskog Univerziteta prirodne sredine i održivosti:

Nemam ništa protiv kućnih ljubimaca. Znam da donose dosta toga dobrog ljudima, i one koje služe kao pomoć u radu i one koje su tu iz ljubavi. Ali takođe verujem da ako ljudi žele da donose informisane odluke, moraju imati pristup kvalitetnim podacima.

Okin je 2017. godine izveo studiju u kojoj je procenio da je 160 miliona pasa i mačaka u SAD odgovorno za od 25% do 30% uticaja na okolinu koji dolazi kao posledica rada industrije mesa.

To je ukupno 64 miliona tona ugljen-dioksida, što je brojka jednaka godišnjoj emisiji gasova 13 miliona automobila. 🤯

Keli Svanson, profesor životinjske ishrane sa Univerziteta Ilinois, spori nalaze jer, kako navodi, mnogi proračuni su bili bazirani na netačnim pretpostavkama. Kako kaže:

Većina pseće hrane su sekundarni proizvodi koji se dobijaju iz industrije hrane, posebno u onim delovima industrije prehrane koji se bave preradom životinjskog mesa. Stoga njihov uticaj na okolinu ne može biti isti kao od onih proizvoda koji su za ljude, jer su njihovi derivati.

Mnogi drugi takođe spore nalaze, i navode čak da bi proizvodnja mesa za kućne ljubimce bila problem samo u slučaju da čovečanstvo postane kompletno vegetarijanski orijentisano. Ipak, u nekim zemljama, poput Holandije, životinje za meso se posebno uzgajaju radi potreba kućnih ljubimaca. 🤔

Autor: redportal.rs

#Prerada mesa

#Ugljen dioksid

#hrana

#kuce

#kućni ljubimci

#mace

#Životinjska hrana

#životna sredina