Sadik Danon - Braco je poslednji Jevrejin koji je preživeo logor Jasenovac

Jevrejin Sadik Danon - Braco bio je poslednji Jevrejin koji je preživeo logor Jasenovac.

On je sa 18 godina odveden u logor, a jednom prilikom je o svojim mučnim danima u Jasenovcu svedočio i u filmu A Bog je ćutao. Svedočio je kako je gledao rake pune tela srpskih seljaka kako iz njih izlazi para, jer su nedavno pobijeni. Govorio je o kolonama srpskih žena, staraca i dece koje su ustaše vodili na klanje.

- Primetio sam da kapiji prilazi kolona srpskih seljaka. To su bili muškarci, deca, žene, starci i starice. Zapazio sam jednu seljanku koja je maramu imala na glavi, lepuškasta, mlada, možda nije imala više od 25 godina. Na grudima je držala odojče, a za suknju joj se držao sinčić otprilike 4-5 godina stara.

Sadik dalje objašnjava kako je sklonio sinčića, a onda pokušao da otme dete iz naručja. Majka nije htela da da dete. Majka se borila da odbrani svoje čedo i levom rukom je držala dete, a desnom je davila ustašu držeći ga za grkljan. Drugi ustaša ju je udario u glavu. Ustaša koji je bio davljen okrenuo je na leđa, udario je u stomak, otrgao joj dete.

- Dete je otpovio i te dve nožice stavio između tri prsta i rukom počeo da vrti po vazduhu. Vrteo je, vrteo, vrteo dok nije dobio dovoljnu snagu i svom silom je tresnuo dete pored ženine glave. Dečja glava se raspsnula, poprskavši majku, majčino lice krvlju i mozgom.

Govorio je i o tome kako su ustaše ubijale srpsku decu i ubacivale u raku. Celo svedočenje Sadika pogledajte u videu.

IZVOR: YT / Српска рамонда - Serbian ramonda

Autor: redportal.rs

#Sadik Danov

#Ustaše

#jasenovac

#zločini