Previše nezapadnih stranaca na jednom području "povećava rizik od pojave verskih i kulturnih paralelnih društava".

Danska vlada najavila je uvođenje kvote, za određene delove gradova, za naseljavanje stranaca. Nakon "geto liste” danska vlada u pojedinim delovima gradova u zemlji želi da uvede ograničenje od 30% za "nezapadne" stanovnike.

Cilj je da se spreči stvaranje paralelnih društava, navodi vlada.

Ministar unutrašnjih poslova Kaare Dibvad Bek rekao je u izjavi da previše nezapadnih stranaca na jednom području "povećava rizik od pojave verskih i kulturnih paralelnih društava".

Danska godinama ima jednu od najrestriktivnijih evropskih politika useljavanja, koju je socijaldemokratska premijerka Mete Frederiksen nastavila od dolaska na vlast u junu 2019. godine.

Inače, cilj da u određenim delovima danskih gradova ne sme da živi više od 30% "nezapadnih" stanovnika treba da se dostigne u roku od deset godina.

Već se sada godišnje uspostavlja "geto lista", na kojoj se nalaze delovi gradova sa više od 1.000 stanovnika, u kojima je polovina porekla iz "nezapadnih" zemalja, kao i u kojima je stopa nezaposlenosti povećana, te i stopa kriminala. Trenutno je 15 delova gradova na toj listi.

U ovim naseljima za prekršaje postoje dvostruke zakonske kazne u odnosu na druga mestima, a obdanište je obavezno za svu decu stariju od jedne godine ili se ukidaju porodični dodaci.

Autor: redportal.rs

#Dnaska

#geto

#kvote

#migranti

#nezapadni stanovnici