SAD ne žele sukob s Kinom, ali su spremne i za grubu igru

Delovanje Kine preti poretku zasnovanom na propisima koji garantuje svetsku stabilnost, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken na početku dvodnevnih sastanaka sa svojim kineskim kolegama u američkoj državi Aljasci.

- Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog delovanja Kine u Sinđijangu - rekao je Blinken. Vašington optužuje Peking za "genocid" nad muslimanskim Ujgurima, a zabrinuti su i zbog postupanja kineske vlasti prema "Honkgongu, Tajvanu, sajber napada na SAD i ekonomskih pritisaka na naše saveznike”, dodao je on.

On je to rekao najvišem zvaničniku Komunističke partije Kine za diplomatiju Jangu Džiečiju i ministru spoljnih poslova Vangu Jiu.

- Svaki taj čin preti poretku zasnovanom na propisima koji garantuje svetsku stabilnost. Zato se ne radi samo o unutrašnjim pitanjima, i osećamo obavezu da o tome govorimo - ukazao je Blinken kao odgovor na to što Kina kaže da su to njena unutrašnja pitanja i ne spadaju u domen diplomatije.

Pored njega je savetnik predsednika Džozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, koji je rekao da SAD ne žele "sukob" s Kinom, ali su "spremni i za grubu igru".

- Uvek ćemo se boriti za naše principe, za naš narod i za naše prijatelje - rekao je Saliven u Enkoridžu na Aljasci.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#SAD

#kina

#mir

#pretnje

#stabilnost