Zamenik Zorana Zaeva tvrdi da makedonska država gura kosovsku nezavisnost

Posle sastanka koji su održali zamenik premijera Severne Makedonije Artan Grubi i vršiteljka dužnosti predsednika privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani, makedonski zvaničnik je izjavio da će Severna Makedonija urgirati da Španija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sa svoje strane, prema Grubijevim rečima, Osmani je obećala pomoć i podršku u vezi popisa koji treba da bude održan u Severnoj Makedoniji, a koji je veoma važno pitanje za Albance.

- Obećala je da će biti uključena u proces popisa. Takođe sam poželeo da se što pre formiraju institucije tokom sledeće nedelje, kako bismo bez ikakvog odlaganja mogli da nastavimo sa održavanjem sastanka dve vlade, jer je u interesu da se sprovedu projekti koje smo obećali, ukljucujuci i Prizrenski put - naglasio je Grubi.

Na konkretno pitanje o tome da li će makedonski ministar inostranih dela Bujar Osmani biti taj koji će sa španskim partnerima razgovarati o kosovskoj nezavisnosti, Grubi je odgovorio da je pitanje samostalnosti Kosova svakako prioritet za njih.

- Takođe sam razgovarao sa Osmani da naša podrška neće izostati ni na jednom međunarodnom forumu - zaključio je Grubi.

Ostaje pitanje na koje se međunarodne forume misli, kada se prištinska strana Vašingtonskim sporazumom obavezala da godinu dana neće tražiti prijem ni u jednu međunarodnu organizaciju, u zamenu za prekid kampanje povlačenja priznanja Kosmeta koju je pokrenula srpska diplomatija.

Nakon promene vlasti na Kosovu i Metohiji, kada Aljbin Kurti preuzme rukovođenje privremenim institucijama, biće kreirana nova politika, od koje će zavisiti da li će Priština poštovati postignute sporazume i dogovore ili će nastaviti da ih krši.

Podsećamo, ni 8 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i postignutog dogovora o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, prištinska strana još uvek nije sprovela u delo svoje obaveze kako bi se dogovor ostvario i sproveo u delo.

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#kosova

#kosovu

#makedonija urgira kosovo

#metohija

#metohije

#metohiji

#nezavisnost kosova

#španija kosova

#španija prizna kosovo

#španiju kosovo