Zlatnoj groznici NFT-a se priključio i Ilon Mask sa svojom pesmom o NFT 🤑

Da li ste čuli za NFT? Da li možete da zamislite da se Kosovska devojka Uroša Predića predstavlja kao digitalna jedinica podataka NFT u 21. veku? NFT vam omogućava da kupujete i prodajete vlasništvo nad jedinstvenim digitalnim predmetima i da pratite ko ih poseduje pomoću blokčejna. Međutim, koliko ovo zaista olakšava autorska prava pogotovo kada su u pitanju umetnička dela?

NFT je skraćenica za "nezamenljivi token“ (Non-Fungible Token) i tehnički može sadržati bilo šta digitalno, uključujući crteže, animirane GIF-ove, pesme ili predmete u video-igrama. NFT može biti jedinstven, poput slike iz stvarnog života, ili jedna kopija mnogih, poput trgovačkih kartica, ali blokčejn vodi evidenciju ko je vlasnik datoteke.

Iako su same digitalne datoteke beskrajno ponovljive, NFT-ovi koji ih predstavljaju prate se na njihovim osnovnim blokovima i pružaju kupcima dokaz o vlasništvu. Prvi NFT-ovi bili su zasnovani na Ethereumu i pojavili su se oko 2015. godine.

View this post on Instagram

A post shared by NFT (@nft)

IZVOR: IG / nft

U poslednje vreme se NFT-ovi prodaju za milione dolara, a takođe se puno raspravlja o masovnoj upotrebi električne energije i uticajima NFT-a na životnu sredinu.

U oktobru je Vinkelman prodao svoju prvu seriju NFT-a, a par je koštao po 66.666,66 dolara. U decembru je prodao seriju dela za ukupno 3,5 miliona dolara. I prošlog meseca, jedan od NFT-ova koji se prvobitno prodao za 66.666,66 dolara preprodan je za 6,6 miliona dolara, dok je malo nakon toga od istog autora Bipla potpuno digitalno delo prodato je za rekordnih 69,3 miliona dolara. Više o tome možete pročitati ovde:

NFT su jedinstvene datoteke koje žive na blokčejnu i koje mogu da potvrde vlasništvo nad delom digitalne umetnosti. Kupci obično dobijaju ograničena prava za prikazivanje digitalnih umetničkih dela koja predstavljaju, ali na mnogo načina kupuju samo prava i imovinu koju će kasnije moći da preprodaju. Tehnologija je apsolutno eksplodirala tokom poslednjih nekoliko nedelja, a Vinkelmann je, više nego iko drugi, bio na čelu njenog brzog uspona. Naravno, u priču se uključuje i Ilon Mask.

Ilon Mask postaje deo ove zlatne groznice NFT-a prodajom nove elektronske muzičke numere koju je kao NFT. To je pesma o nezamenjivim žetonima, koju je Mask pravio upravo na blokčejnu. Na samom početku se nije znali ni da li pesma ima ime, kako zvuči niti da li će je prodati. A onda je usledeo tvit u kome je predstavio pesmu o NFT i da je prodaje kao NFT:

IZVOR: TW / @elonmusk

Video-snimak za ovu pesmu prikazuje reči "Vanity Trophy“ koje kruže oko zlatne kugle zalepljene na vrhu trofeja sa natpisom "HODL“, što je skraćenica za fazu "drži se za dragi život“ (hold on for dear life).

Inače, akronim HODL, iako se veruje da je potencijalno nastao kao pijano pogrešno pisanje reči "zadržati“ (hold), istovremeno je onlajn sleng i vrsta okupljanja za zajednicu bitkoina, jer ih podstiče da ne prodaju svoje tokene.

Tokom kratkog videa, reči uz trofej se izmenjuje i reč računar kao i fraza "nikad prodati“, dok ženski vokal peva stihove poput "NFT za vašu sujetu“ i "računari nikad ne spavaju“. Trofej čuvaju mali zlatni psi.

Da li je ovo spas za digitalnu umetnost i da li će se održati ovaj trend prodaja umetnina za milione ostaje da vidimo.

Autor: redportal.rs

#Blokčejn

#Ilon Mask

#NFT

#UROŠ PREDIĆ

#ethereum

#pesma o NFT