U poslednja 24 sata umrla 2.841 osoba

Glavni zdravstveni institut u Brazilu Fiocruz upozorio je na to da se zdravstveni sistem Brazila nalazi pred istorijskim pucanjem s obzirom na činjenicu da su intezivne nege potpuno popunjene.

U 25 od 27 saveznih država Brazila kovid bolnice su popunjene iznad 80%, a u najjužnijoj saveznoj državi Rio Grande do Sul uopšte nema slobodnih kreveta u intezivnoj nezi. Ova upozorenja dolaze u trenutku kada Brazil za 24 časa beleži više od 2.800 umrlih. Prethodni rekord bio je zabeležen 10. marta kada je umrlo 2.286 ljudi.

Iz Fiocruza su saopštili da su njihovi istraživači došli do rezultata koji kažu da je ovo najveći kolaps zdravstvenog sistema u istoriji Brazila.

Zdravstveni radnici u Sao Paulu, najmnogoljudnijoj saveznoj državi Brazila, pozvali su novog ministra zdravlja da razmotri uvođenje potpunog zatvaranja na nacionalnom nivou. Marselo Keiroga biće 4. ministar zdravlja postavljen na ovu poziciju i to u poslednijh godinu dana.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro predmet je žestokih kritika u najvećoj državi Južne Amerike zbog upravljanja u toku pandemije. On navodi da se oštro protivi merama zatvaranja zato što bi udarac na ekonomiju bio mnogo jači nego efekti koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#Brazil

#Brazilski soj

#broj umrlih

#koronavirus