Predsednik Tanzanije Džon Magufuli preminuo je u 61. godini

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli preminuo je u 61. godini, saopštio je potpredsednik države Samia Suluhu Hasan.

Magufuli je preminuo u sredu od komplikacija srčanog oboljenja u bolnici u Dar es Salamu. On se nije pojavljivao u javnosti više od 2 nedelje zbog čega su počele da kruže glasine o njegovom zdravlju.

Magufuli nije viđen u javnosti od 27. februara, što je izazvalo glasine da je oboleo od COVID-19. Zvaničnici su 12. marta porekli da se razboleo. Bio je prvi predsednik Tanzanije koji je umro dok je bio na funkciji.

- Dragi Tanzanijci, žalosno je objaviti da smo danas 17. marta 2021. oko 18:00 izgubili svog hrabrog vođu, predsednika Džona Magufulija koji je umro od bolesti srca u bolnici Mzena u Dar es Salamu gde se lečio - rekao je potpredsednik u državnoj televiziji TBC.

Tundu Lisu, glavni Magufulijev rival na oktobarskim izborima kada je predsednik osvojio 2. petogodišnji mandat, sugerisao je da je lider Tanzanije prebačen u Keniju na lečenje od COVID-19, a zatim premešten u Indiju u komi.

Prema ustavu Tanzanije, potpredsednik Hasan (61) trebalo bi da preuzme mesto predsednika do kraja petogodišnjeg mandata koji je Magufuli počeo da služi prošle godine nakon što je osvojio 2. mandat. Bila bi to prva žena predsednika istočnoafričke države.

Magufuli, jedan od najvećih afričkih korona-skeptika, prvi put je postao predsednik Tanzanije u oktobru 2015. godine.

Autor: redportal.rs

#Džon Magufuli

#SMRT

#Tanzanija

#korona-skeptik