Evropska komisija predložila je danas stvaranje digitalnih zelenih sertifikata

Evropska komisija predložila je danas stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije COVID-19.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-19 ili dobila negativan rezultat testa ili se oporavila od COVID-19 i ima antitela. U EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građane EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izadavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

- Namera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbedan, odgovoran i kredibilan način - poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini (testu), oporavku i jedinstveni identifikator potvrda. Digitalni zeleni sertifikat će važiti u svim državama članicama EU, u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, i biće davani za građane EU i članove njihovih porodica bez obzira na nacionalnost, kao i za nosioce boravišnih dozvola u EU.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti "privremena mera", koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije COVID-19.

Autor: redportal.rs

#EU

#Putovanje

#kovid pasoš

#kovid sertifikati

#vakcine