Potraga za identitetom

Slika Autoportret s cigaretom Milana Konjovića nastaje u trenutku kada 25-godišnji autor traga za svojim identitetom, za ličnim slikarskim izrazom i za svojom pozicijom na umetničkoj sceni Evrope.

Foto: Pinterest/ Milan Konjović, Autoportret s cigaretom / Galerija Matice srpske

Kako bi se samo delo, kao i umetnik, približilo publici, Galerija Matice srpske osmislila je i prigodan tekst, koji je izveo Nikola Ivanović:

U Pragu sam već 4 godine, od 1919, tad sam upisao Akademiju. Međutim, odustao sam i počeo samostalno da radim. Ako me pitate za ovu sliku, to je autoportret, baš sam ga nedavno završio.
Lomim se nešto ovih dana u kom pravcu ići. Volim Nodea, Kokošku, tu ekspresivnu snagu boje. Međutim, svi nešto pominju Sezana u poslednje vreme, vraćanje redu, pa rekoh, zašto da ne. A i moj prijatelj Tartalja u poslednje vreme radi u tom maniru. Baš pripremamo zajedno jednu izložbu - 5 jugoslovenskih likovnjaka.
Da, nije slučajno autoportret. A znate, umetnik kada traga za sopstvenim stilom, i za sobom, kad je mlad, uvek to nekako ide kroz autoportret, kroz sliku sebe. A i mislio sam da je važno da u ovom trenutku zabeležim moju slikarsku ideologiju. Naravno, sa cigaretom. Stalno pušim. Znate, to je sada moderno, a i nosi određenu simboliku u ovom našem vremenu. Ja sam, ipak, umetnik. Slobodan umetnik.
Razmišljamo Ema i ja ovih dana da sledeće godine odemo za Pariz, ali razmislićemo još.

Pogledajte i poslušajte kratak video o ovom umetničkom delu i njegovom umetniku 👇🏻:

IZVOR: YT / Galerija Matice srpske

Autor: Miroslava Žarkov i Nikola Ivanović / redportal.rs

#Autoportret s cigaretom

#Galerija Matice srpske

#Milan Konjović

#slika

#slikar

#umetnik