Okriven i kostur deteta sahranjenog pre 6 hiljada godina

Fragmente svitaka sa biblijskim tekstovima od pre 2.000 godina otkrili su izraelski arheolozi u pećinama u regionu Mrtvog mora, novčiće, kostur deteta sahranjenog pre 6.000 godina i korpu pletenu od biljnog materijala pre oko 10,5 hiljada godina, saopštili su iz Izraelskog odeljenja za starine.

- Po prvi put posle oko 60 godina, arheolozi su otkrili (na području Mrtvog mora) fragmente biblijskog svitka. Svitak, napisan na grčkom, uključuje odlomke iz Knjige 12 manjih proroka, uključujući knjige Zaharije i Nahum - navodi se u saopštenju Uprave za antikvitete Izraela.

Foto: Tanjug AP/STF

Iskopavanja su obavljena 2017. godine na teško dostupnim mestima - nekim pećinama se moglo pristupiti samo pomoću penjačke opreme, a bila su usmerena na sprečavanje pljačke starina u Judejskoj pustinji. Od otkrića serije rukopisa datiranih od 1-3 veka nove ere krajem 40-ih godina 20. veka, koji su od velikog istorijskog, verskog i jezičkog značaja, skoro 6 decenija nisu pronađeni novi rukopisi.

Pećine u regionu Mrtvog mora, čija klima tokom vekova čuva dokaze o istoriji, postale su meta "crnih arheologa" koji su tragali za drevnim artefaktima često rizikujući svoje živote. Specijalisti Odeljenja za starine, uz podršku dobrovoljaca, pregledali su oko 80 kilometara pustinjskih pećina, operacija je izvedena pomoću dronova.

Foto: Tanjug AP/STF

- Cilj ove nacionalne inicijative je spasiti naša retka i važna mesta baštine od kandži pljačkaša. Novootkriveni fragmenti svitaka poziv su na uzbunu za državu. Moraju se izdvojiti resursi za završetak ove istorijski važne operacije. Moramo pobrinite se da možemo pronaći sve što se još krije u pećinama pre nego što to razbojnici nađu. Neko od ovog blaga je apsolutno neprocenjivo - rekao je Izrael Hason, direktor Izraelske uprave za antikvitete.

Fragmente grčkog svitka Knjige 12 manjih proroka pronađene tokom operacije napisala su 2 različita pisara. Stručnjaci su već rekonstruisali 11 redova teksta iz knjiga proroka Zaharije i Nauma, otkrivajući značajna i neočekivana odstupanja od kasnijih verzija ovih odlomaka. Stručnjaci primećuju da se, uprkos činjenici da je veći deo teksta napisan na grčkom, ime Boga pojavljuje u hebrejskom pravopisu, poznatom još iz vremena Prvog jerusalimskog hrama.

Pored fragmenata drevnih rukopisa, arheolozi su u jednoj od pećina pronašli i kostur deteta starog oko 6-12 godina, sahranjenog pre oko 6.000 godina. Telo je bilo umotano u tkaninu i bilo je sahranjeno u embrionalnom položaju. Korpa, satkana od biljnog materijala, koju su otkrili istraživači, može postati najstariji takav predmet - arheolozi je datiraju u 9. milenijum pre nove ere.

- Koliko nam je poznato, ovo je najstarija korpa na svetu koja je pronađena potpuno netaknuta, pa je stoga značaj ovog nalaza ogroman. Košara je imala kapacitet od 90-100 litara i po svemu sudeći koristila se za čuvanje stvari - navodi se u saopštenju Uprava za antikvitete.

Arheolozi su pronašli i dodatne predmete, koje su navodno ostavili jevrejski pobunjenici koji su se sklonili u pećine tokom pobune u Bar Kohbi: ustaničke novčiće ukrašenih jevrejskim simbolima, vrhove strela i vrhove koplja, fragmenti tkanine, sandale, pa čak i češljeve za vaške.

Autor: redportal.rs

#Biblija

#Izrael

#mrtvo more

#svitak