Uništavanje okoline i izumiranje životinja odvija se najbržim tempom u istoriji čovečanstva 💀

Ekonomske prednosti konzervacije, čuvanja ili obnove prirodne sredine (posebno nacionalnih parkova) već sada svojim potencijalnim ekonomskim profitom nadmašuju mogućnost zarade od njene eksploatacije - sudeći prema najvećoj studiji do sada sačinjenoj, kojoj je cilj bio uporedna analiza eksploatacije naspram konzervacije prirodne sredine.

Istraživački tim pod vođstvom Univeziteta Kembridž i Kraljevskog društva za zaštitu ptica (Royal Society for the Protection of Birds) analizirao je na desetine lokaliteta, od Kenije preko Fidžija pa sve do Kine i Velike Britanije, i to na 6 kontinenata.

Dobijeni podaci, objavljeni u naučnom časopisu Nature Sustainability, stigli su tek nekoliko nedelja nakon izveštaja profesora Parta Dasgupta sa Univerziteta Kembridž, koji je objavio da je došao poslednji trenutak i da moramo postaviti zaštitu biodiverziteta na 1. mesto u našoj filozofiji globalne ekonomije.

Što se tiče ove poslednje studije, naučnici su detaljno izračunali monetarnu vrednost svakog analiziranog lokaliteta - naporedo. Odnosno, računali su koja im je vrednost, na primer, kao čuvara zdravog vazduha ili zaštite od poplava (u slučaju šuma) naspram potencijalne monetarne vrednosti promene okoline u ekonomski isplativ resurs, poput obrade zemlje ili seče šuma.

Tokom rane faze istraživanja naučnici su se fokusirali na 24 lokaliteta i analizirali prvenstveno njihove uporedne monetarne vrednosti. Pride, ovde su računali i njihovu ekonomsku isplativost i projektovali je u budućnost 50 godina.

Glavni ekonomski benefit konzervacije prirode je u regulisanju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, posebno izvlačenje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Pod pretpostavkom da svaka tona ugljen-dioksida košta 31 dolar celokupno ljudsko društvo (suma koja je po mnogima veoma umanjena), onda preko 70% lokaliteta ima veću monetarnu vrednost kao zaštićeni region prirode, dok su svi šumski lokaliteti u vrednosti od čak 100% isplativiji ako se konzerviraju i ostave u svom originalnom stanju.

Ako ugljen-dioksidu smanjimo cenu i svedemo ga na samo 5 dolara po toni, u tom slučaju opet preko 60% prirodnih lokaliteta ima veću monetarnu vrednost ako se konzerviraju ili vrate u svoje originalno stanje. Čak ako kompletno uklonimo ugljen-dioksid iz jednačine, 42% lokaliteta će opet imati veću monetarnu vrednost kao mesta očuvane prirode.

Kako objašnjava glavni autor studije Ričard Bredberi:

Zaustaviti gubitak biodiverziteta nam je cilj sam po sebi, ali to nije u vezi samo sa prirodnom sredinom. Priroda i njeno blagostanje je glavni stub na kome počiva i naša budućnost. Nama je potrebna kompletna transparentnost koja se tiče eksploatacije prirodne sredine, olakšice, kao i podsticanje organizacije rada da bude više fokusirana na efikasnu eksploataciju zemlje. U smislu efikasnije po očuvanje okoline, kroz poreske olakšice, zakonske regulative i subvencije.

Pored toga, Endru Blamford, viši autor studije i profesor sa Univerziteta Kembridž, dodaje:

Brzina kojom se menja ili uništava životna sredina gura najrazličitije vrste na ivicu opstanka. Mi imamo krizu koja se nikada nije dogodila u ljudskoj istoriji.

Kumulativni podaci su jasno pokazali da je konzervacija ili obnova prirodne sredine u 74% slučajeva isplativija opcija od dalje eksploatacije. Pored toga, istraživači su podelili i usluge i robu na one koji su široko dostupni, odnosno zajednički resurs, i one koji su dostupni malom broju ljudi. Kada se i tako meri, opet je prirodna sredina vrednija u 92% slučajeva.

Čak i u onim slučajevima kada je eksploatacija bila više profitabilna, i tu je bila isključivo u vezi sa trenutnom tržišnom vrednosti produkta/sirovina.

Koautor studije Ana Sofi Pelier najbolje je sumirala podatke:

Naši analizirani rezultati dodaju nove podatke na sve veću gomilu dokaza da konzervacija i obnova ključnih tačaka biodiverziteta ne samo da ima smisla, u kontekstu očuvanja naše prirodne sredine, već i daje veliki ekonomski benefit samom društvu.

Autor: redportal.rs

#Biodiverzitet

#Isplativija

#Prirodna sredina

#Univerzitet u Kembridžu

#ekologija

#od ekspoatacije