Od srede do ponedeljka sve zatvoreno

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da Vlada pooštri mere za suzbijanje koronavirusa.

Naime, od sutra pa sve do sledećeg ponedeljka važiće mera zatvaranja svih ugostiteljskih objekata, tržnih centara, prodavnica i uslužnih objekata.

Jedino što će moći da radi jesu prodavnice prehrambenih proizvoda, pumpe i apoteke, dok će biti preporuke i da svi zaposleni koji su umogućnosti svoje obaveze obavljaju od kuće onlajn.

To praktično znači da će mere koje su važile u toku prethodnog vikenda, sada važiti 5 dana, od srede do ponedeljka, a u ponedeljak će biti doneta odluka da li će važenje tih mera biti produženo i na sledeću sedmicu.

Premijerka Ana Brnabić je u obraćanju medijima rekla da je donošenje ovakve odluke u stvari kompromis između medicinskog i ekonomskog dela Kriznog štaba.

Naime, medicinski deo Kriznog štaba bio je za potpuno zatvaranje na čak 14 dana, što je i dr Predrag Kon potvrdio svojom jučerašnjom izjavom.

Jedine mere kakve mogu da pomognu jesu mere koje smo imali preko vikenda. Sve bi trebalo da bude zatvoreno osim radnji za hranu, pumpi i apoteka. Minimum 14 dana da bi došlo do smirivanja virusa - rekao je dr Kon.

Sa druge strane, politički i ekonomski deo Štaba, koji brine o funkcionisanju privrede, rekao je da naša ekonomija ne može izdržati nikakva dalja zatvaranja.

Stoga je premijerka ovakvo rešenje predstavila kao kompromis između zdravstvene katastrofe sa jedne i ekonomske katastrofe sa druge strane. Pri tome, Brnabić je rekla da će sve ove mere biti sprovedene bez uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#korona

#kovid

#krizni štab

#kriznog štaba

#kriznom štabu

#nove mere