Vlasnica Nora Stiasni morala je da proda sliku po vrlo niskoj ceni da bi finansijski preživela nakon što su nacisti anektirali Austriju 1938. godine

PARIZ: Francuska će remek-delo Ružičnjaci pod drvećem slikara Gustava Klimta vratiti naslednicima vlasnice više od 80 godina nakon što je bila prinuđena da ga proda za vreme nacista, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prvobitna vlasnica Nora Stiasni, iz poznate austrijske jevrejske porodice, morala je da proda sliku po vrlo niskoj ceni da bi finansijski preživela nakon što su nacisti anektirali Austriju 1938. godine, izjavila je u ponedeljak francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo, prenosi Rojters.

IZVOR: TW / @franceculture

Nora je 1942. deportovana u Poljsku, gde je i umrla iste godine.

Klimtovo delo bilo je u posedu trgovca umetninama, simpatizera nacista, do njegove smrti, 60-ih godina.

Francuska, nesvesna istorije dela, kupila je Ružičnjake pod drvećem na aukciji 1980. godine za Muzej Orse u Parizu (Musée d'Orsay), navela je ministarka.

Ministarka je objasnila:

Odluka o vraćanju vlasnicima umetničkog dela iz javnih kolekcija ilustruje našu posvećenost pravdi i obeštećivanju opljačkanih porodica.

Nora Stiasni nasledila je sliku od strica, austrijskog industrijalca i kolekcionara Viktora Zukerkandla, koji je delo kupio 1911. godine.

Restitucijom će se priznati zločini koje su pretrpele porodice Zukerkandl i Stiasni, a zatim će imovina koja im pripada biti vraćena naslednicima.

IZVOR: YT / LearnFromMasters

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Klimt

#naslednici

#slika

#umetnik

#umetnost