Da li će se menjati cena tehničkog pregleda?

U Srbiji će od 5. jula početi puna primena propisa za tehnički pregled vozila. Iako su pooštreni kriterijumi stupili na snagu 2018. godine, nova pravila donose novine pre svega u delu kontrole emisije izduvnih gasova. Ipak, vozači u Srbiji ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog cena jer će one, po svemu sudeći, ostati na istom nivou, piše portal Biznis.rs.

- Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali, poput zaptivenosti instalacija plinskog uređaja, vlage u kočionoj tečnosti i slično. Smatramo da su to vrlo bitni elementi kako za vlasnike vozila, tako i za sve učesnike u saobraćaju - kažu u Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATEP).

Iako ne postoje precizni podaci, kako navode, otprilike 2.300.000 vozila godišnje se registruje u Srbiji, dok je njihova prosečna starost oko 15-16 godina.

Foto: Instagram /Printscreen

Na pitanje da li će u odnosu na starost voznog parka brojni vozači moći da ispune sve uslove i na taj način registruju svoja vozila, u ovoj asocijaciji objašnjavaju da to nije realno procenjivati jer je, bez obzira da li je reč o novijem ili starijem vozilu, najvažnije da ono bude ispravno.

- Prema našim saznanjima u proceduri je izmena Pravilnika o podeli vozila i neki normativi koji su propisani ovim Pravilnikom, biće izmenjeni. Koji su to normativi i na koje će se neispravnosti odnositi, za koje vrste vozila i koji će se uslovi menjati, trenutno nemamo pouzdane informacije, ali je sigurno da će se menjati, i to uskoro. Pojedinim izmenama Pravilnika o podeli vozila sigurno će i ocena ispravnosti pojedinih uređaja na vozilu biti naklonjenija vlasnicima vozila - ističu u NATEP.

Što se tiče cena tehničkih pregleda, iako se u javnosti o tome polemisalo više puta, u ovoj asocijaciji napominju da se cene koje su sada u opticaju neće bitno menjati.

Autor: Pink.rs

#automobil

#pravila

#tehnički pregled

#vozači