Kineska pustinja Badajin Đažan poznata po svojim prirodnim kontradikcijama i fenomenima

Na severu Kine, u autonomnim pokrajinama Unutrašnja Mongolija i Gansu, na površini od čak 49.000 kilometara prostire se pustinja Badajin Đažan, u kojoj ćete pronaći neke od najviših dina na planeti (megadina) – neke od njih premašuju 500 metara visine, a većina peščanih dina na svetu visoka je oko 2 stotine metara.

Međutim, ono što 3. po veličini kinesku pustinju čini posebno zanimljivom jesu njena jezera: tako brojna, tako raznobojna, tako misteriozna. Upravo je po njima i nazvana – njeno ime na mongolskom znači "misteriozna jezera".

Megadine Badajin Đažan spadaju u retke u kojima je zabeležen fenomen "raspevanih dina". Većina ovih vodenih površina nalazi se u južnom delu pustinje i održava život u njoj, jer služe kao pojilišta za kamile, koze i konje. Uz to, većina jezera obavijena je bogatim prstenom vegetacije.

Zanimljivo je da, zbog bogatih populacija algi i mnoštva minerala, neka od jezera Badajin Đažana menjaju boje u različitim periodima godine. Pojedina su poznata i po hipersalinitetu, usled kojeg se od evaporata po obodu vodene površine formiraju korice.

Mnogi stručnjaci su dugo raspravljali o mogućim izvorima vode, a opšteprihvaćeno je mišljenje da jezera Badajin Đažana vodu dobijaju od podzemnih vodotoka, skrivenih duboko ispod peska. Ipak, ima i onih koji smatraju da se jezera vodom snabdevaju usled topljenja snega, koji pada tokom teških zima u Unutrašnjoj Mongoliji.

Autor: redportal.rs

#Badajin Đažan

#Jezera

#Mongolija

#kina

#pustinja