Tačnije, radi se o cifri od 360 milijardi dolara

Džef Bezos, Ilon Mask, Mark Zukenberg i ostali moguli iz SAD su tokom pandemijske krize zaradili više od 360 milijardi dolara, piše Vašington post. Pored njih, značajniji prihod su ubrali rukovodioci kompanija Oracle i Dell's.

Tako se još jednom ispostavila kao tačna ona stara srpska izreka Nekome rat, nekome brat. Kada su u pitanju 9 najbogatijih Amerikanaca, vrednost njihovih kompanija je premašila 360 milijardi dolara od početka krize, ali su time skrenuli i pažnju javnosti na sebe budući da se radi o još jednom pokazatelju sistemske nejednakosti u Sjedinjenim Državama, navodi se u Vašington postu.

Da podsetimo, mesto najbogatijeg čoveka na svetu je do samog kraja prošle godine držao Džef Bezos, dok ga Ilon Mask nije prestigao krajem godine budući da je vrednost akcija kompanije Tesla Motors narasla za neverovatnih 547 % tokom 2020. godine.

Kompanije Marka Zukenberga su takođe zabeležile ozbiljan rast tokom prošle godine, tako da su prešle vrednost od 100 milijardi dolara, dok su osnivači Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin zajedno zaradili oko 61 milijardu dolara (eto ko ima u vugla 😁). Ovome treba dodati da je direktor kompanije Apple Tim Kuk tokom prošle godine postao milijarder, budući da je ova kompanija dostigla vrednost od 2 biliona dolara prošle godine (ako ste se zbunili ciframa, to je broj koji se piše sa 12 nula).

Istina, nije velika tajna zašto se ovo desilo, budući da smo postali zavisniji od kupovine i prodaje preko interneta, ali i poslovima koji se obavljaju iz kuće. Samim tim su kompanije Amazan, Gugl, ali i društvene mreže (gde i dalje dominiraju Zukenbergova čeda Fejsbuk i Instagram) povećale svoje vrednosti, jer su se mnogi poslovi izmestio na teren koji je njihov.

Malo li je na ovu skupoću?

Autor: redportal.rs

#Dzef Bezos

#Ilon Mask

#Mark Zukenberg