U stomaku našli puno polena

Tim naučnika na čelu sa Fridžeir Grimsonom sa Bečkog univerziteta pronašao je nepoznato fosilnu vrstu muve u jami Mesel u Nemačkoj koja se nalazi pod zaštitom Uneska. U stomaku muve pronađen je polen različitih biljaka čime su naučnici otkrili njen način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača. Studija je objavljena u stručnom časopisu Kjurent bajolodži.

Polen u stomaku muve iz roda Hirmoneura omogućio je naučnicima da rekonstruišu njeno okruženje, biološku interakciju između biljaka i muve, kao i ponašanje muve pri uzimanju hrane. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja, a ne samo pčele, leptiri i bumbari.

- Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona. U starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve su verovatno bile značajniji oprašivači od pčela - objašnjava Grimson sa Odjeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta.

Polen pronađen u stomaku muve je većinom od vodene vrbe i devojačkog grožđa. Vodena vrba raste u močvarnom i priobalnom području jezera, dok je devojačko grožđe puzavica koja se nalazi na drveću. Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine već da je hranu tražila u svom bliskom okruženju.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#muva

#oprašivanje

#polen