Iz Rusije u Hrvatsku stigla je dokumentacija za vakcinu Sputnik V

Iz Rusije u Hrvatsku stigla je dokumentacija za vakcinu Sputnik V, a sutra kreće evaluacija. Hrvatska se još pre nešto više od mesec dana počela okretati alternativnim izvorima cepiva, pre svega Rusiji i njihovom Sputniku V.

Ova vest dolazi nakon što je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je da je AstraZeneca (opet) drastično smanjila isporuku Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš zatražio je od Rusije da, što je pre moguće, dostave dokumentaciju kako bi hrvatska agencija za lekove, HALMED, mogla pokrenuti postupak procene te vakcine.

Stvar se pomaknula s mrtve tačke. Kako saznaje Index, Rusi su Hrvatskoj poslali dokumentaciju za Sputnik V. Dokumentacija je zaprimljena i Vlada će je sutra proslediti HALMED-u.

Od sutra HALMED kreće u evaluaciju pristigle papirologije tokom koje bi se trebalo utvrditi je li cepivo efikasno i sigurno. Hrvatski regulator treba ustanoviti sadrži li ruska dokumentacija sve što je nužno kako bi se mogla utvrditi efikasnost i sigurnost Sputnika V.

Nakon te evaluacije postat će jasno hoće li Hrvatska ići u interventni uvoz Sputnika V, što je ministar Beroš više puta spominjao kao opciju, ili će se čekati odobrenje EMA-e.

U prilog mogućnosti da Hrvatska ipak pre odobrenja EU nabavi rusku vakcinu ide i pismo koje je juče zajedno s čelnicima pet evropskih zemalja potpisao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#Sputnjik V

#Vakcina

#rusija