O sramnoj grupi EY YU BALKANSKA SOBA razgovarali smo sa psihologom, koji nam je odgovorio na pitanja: Šta nagoni počinioca dela da vređa žrtvu i zbog čega je seksualnost i dalje tabu tema? 🤔

Vest koja je potresla Srbiju u proteklom periodu tiče se grupe EY YU BALKANSKA SOBA, koja je osnovana na aplikaciji Telegram još pre nekoliko godina, a broji preko 37.000 članova. U ozloglašenoj grupi muškarci, ali i žene, objavljivali su intimne fotografije žena i najstrašnije ih vređali. Neke od fotografija žene su slale svojim partnerima, dok su neke žene čak i tajno fotografisane. 😡

Kako je ovo jedna od tema o kojima treba više da se priča i podiže svest u društvu, odlučili smo da upravo o njoj razgovaramo sa psihologom Minom Vukobradović.

Foto: redportal.rs

Mina je diplomirani psiholog i magistar u edukaciji. Svoje obrazovanje je nastavila u Kanadi na inostranim univerzitetima, gde spaja svoje 2 ljubavi - feminizam i kliničku psihologiju, i to kroz niz obuka i usavršavanja. Analitičko-holistički pristup jeste način po kome radi sa svojim klijentima i pomaže im u savladavanju problema kroz život.

Kada je reč o devojkama koje su slale ili šalju intimne fotografije svojim partnerima, neki od komentara na njihov račun tiču se toga da su upravo one same krive za to što im se fotografija našla u pomenutoj grupi. Odnosno, kako kažu: Da se nisu tako slikale, njihova slika i ne bi mogla da se nađe pred očima hiljade muškaraca. Shodno tome, zanima nas:

Da li je žena kriva jer je neko bez dozvole objavio njene intimne fotografije?

Svako ko je žrtva u nekoj situaciji, a ovaj pojam jeste pomalo rastegljiv u današnjici, stoga bih navela da on implicira neopravdano ispaštanje osobe, nije kriv. Pojam odgovornosti i krivice pak treba pametno diferencirati. Šta ovo znači na ovom konkretnom primeru?
Svest o mogućim posledicama mora postojati. Međutim, veoma je važno da ukoliko do njih dođe, devojke/žene shvate da je sopstvena vrednost mnogo više od pokazivanja tela. Zato je važno normalizovati seksualnost i telesnost kroz učenje od najranijeg uzrasta, koje je kod svih identično. Samim tim ukoliko neko na patološki način iskoristi prirodnu potrebu - da partneru koga voli pošalje intimnu fotografiju - smanjujemo moguće posledice po žrtvu.
View this post on Instagram

A post shared by M I N A 🧠 (@psiho_edukacija)

IZVOR: IG / @psiho_edukacija

Ono što je od esencijalne važnosti jeste podrška zakona, ukoliko dođe do ovakve zloupotrebe, i kazna za počinioca. Na taj način štitimo žrtve u makrosmislu i dajemo im osećaj poverenja i sigurnosti u sistem i društvo kao celinu. Ipak, u onom našem mikrosvetu nužno je da vaspitavamo decu u pravcu razvijanja rezilijentnosti i normalizacije zdrave seksualnosti, jer na taj način u svetu u kome živimo možemo podići zdravo i funkcionalno biće koje će manje biti podložno ulozi žrtve, kao i lakše podneti nepravdu ukoliko do nje dođe.
Žrvta nije kriva svakako, ali osećaj odgovornosti za potencijalne posledice mora biti deo vaspitanja i procesa sazrevanja, kao i pravo opraštanja sebi, jer su mnoge patologije današnjice prikrivene.

Da li žena sme da veruje partneru i pošalje mu slobodnije fotografije?

Jedini način da ti verujem jeste da ti verujem… 😂 Je l' da? Poverenje je stvar naše sigurnosti i uvek ide od nas samih. Ono što ću reći i kao feministkinja i kao psiholog koji mnogo radi sa klijentima ženskog pola jeste da poverenje vas oslobađa. Poverenje ide od vaše ljubavi prema sebi i vaše mere lične vrednosti. Ako ga neko iskoristi, vaša vrednost se ne menja, niti je vaša odluka da verujete bila nužno pogrešna. Korisno je razumeti da nas samo neopravdana očekivanja od drugih mogu razočarati. Zato je svest o tome najjači protektivni faktor.
Svako od nas mora individualno odlučiti da li mu nešto znači ili ne, da li nešto radi jer istinski sam to želi ili ne. Samim tim, sve ostalo se prirodno posloži. Ako ste odluku doneli iz ličnog ubeđenja, želje, potrebe, onda je taj potez za vas tada ispravan i ne donosi vam nemir. Problem nastaje ako nemate svoje granice i stvari radite da biste zadovoljili druge, bez toga da to istovremeno ispunjava i vas. Onda imamo lekciju i alarm za rad na sebi i promenu, što takođe nije nikakav bauk. Samopouzdanje se uči.
View this post on Instagram

A post shared by M I N A 🧠 (@psiho_edukacija)

IZVOR: IG / @psiho_edukacija

Zbog čega su žene koje šalju intimne fotografije partneru okarakterisane kao žene "lakog morala" i jesu li to?

Apsolutno nisu. Okarakterisane od strane koga? Društva u celini ili mizoginističkih pojedinaca? To je vrlo pipavo pitanje, jer se socijalno okruženje sve više menja i predrasude ovog tipa, sporim koracima do duše, ipak iščezavaju. Ideja da žene koje nikada nisu poslale intimnu fotografiju su apriori čvrstog morala jeste čista banalizacija mnogo dublje priče kakva je moralnost uopšte.

Šta podrazumeva zdravu vezu? Zbog čega je intima i dalje tabu tema kada su ovakve situacije u pitanju?

Zdrav odnos se temelji na jasnim postulatima poput međusobnog poštovanja, prihvatanja, zrele ljubavi i zajedničkim misijama i ciljevima kroz život. Kompatibilnost je ključ za dugotrajne relacije, a preduslov je da smo sami sa sobom, mimo partnera, na TI. Biti sa sobom na ti, a o tome sam mnogo pisala na svom profesionalnom Instagram profilu, jeste osnova pronalaska adekvatnog saputnika. Ideja da pronalazimo našu polovinu jeste najnekorisnije uverenje, koje je mnoge blokiralo i udaljilo od svoje punoće i zdrave veze. Kada smo mi celi, nalazimo celovitog partnera sa kojim provodimo kvalitetno vreme dok odnos traje.

Ne možemo a da se ne osvrnemo i na one koji su fotografije postavljali u pomenutu grupu. Među njima bilo je i žena koje su svoje poznanice, sugrađanke, najstrašnije vređale.

Šta, po tvom mišljenju, nagoni muškarca da ovako postupa, a šta ženu?

Podela po polu, kada su u pitanju disfunkcionalna ponašanja, nikako nije korisna jer su potencijalni razlozi brojni i odnose se podjednako i na muškarce i na žene. Neki od njih mogu biti: dezorganizovani ili ambivalentni obrazac vezivanja u detinjstvu, traume, zlostavljanja, napuštanja, loša iskustva u periodu adolescencije, nekorisna uverenja i transgeneracijski obrazac prenosa, dijagnostička stanja i poremećaji, sopstveno nezadovoljstvo, mehanizmi odbrane itd.
View this post on Instagram

A post shared by M I N A 🧠 (@psiho_edukacija)

IZVOR: IG / @psiho_edukacija

Ideja razumevanja nastanka nečijeg neprimerenog ponašanja jeste dobra samo kada se bavite psihopatologijom, dijagnostikom i procesom terapije, ali kada je u pitanju društvo, obrtanje teze da su nasilnici bivše žrtve nema mnogo koristi ni poente za same žrtve. Pomozimo žrtvama na pravi i svrsishodan način.

Zbog čega sve manje žena podržava druge žene, ne samo u ovom slučaju, već generalno?

U društvu koje vuče ogromne terete patrijarhata i repetitivno nabacuje isključivo tradicionalne i seksualne uloge ženama, ne čudi rascep kome svedočimo kada su u pitanju žensko-ženski odnosi. Ipak, verujem da se i to dosta menja i feminizam u onom najplemenitijem i suštinskom smislu, u kom je i nastao, dobija na snazi čak i na našem Balkanu.
Žena počinje sve više da bude ženi drug i saborkinja. Osvešćivanjem i promenom onoga što nas kod nas samih "žulja" postajemo podrška onoj drugoj, bez sujete i ljubomore.

Devojke čije su se fotografije i lični podaci našli u ovoj sramnoj grupi doživele su ogromno javno poniženje i etiketiranje.

Šta se dešava u psihi žrtve nakon ovakvih situacija i kako prebroditi javno poniženje i osudu okoline?

Saosećam se sa svim žrtvama i šaljem puno ljubavi i podrške. Korisno je razumeti da etikete koje dele drugi nisu nužno naše i ne moramo da ih nosimo jer nas one ne obeležavaju, ama baš nimalo. O sopstvenoj vrednosti samo sami sa sobom raspravljamo. Osuda okoline takođe. Svako ko je doživeo zloupotrebu bilo koje vrste prolazi kroz različite faze i oseća se neretko bespomoćno, prazno, izdano i usamljeno. To je proces na kojem ako se radi izlazimo jači i svesniji sebe. Bolji. Dajmo razumevanje i slušajmo ih, aktivno.
View this post on Instagram

A post shared by M I N A 🧠 (@psiho_edukacija)

IZVOR: IG / @psiho_edukacija

Šta bi poručila devojkama koje trenutno prolaze kroz agoniju upravo zbog ove grupe?

Da će proći. Da je to faza, a ne život. Da nisu same. Da je telesnost u redu, da su loše procene u redu, da su pogrešna očekivanja ljudska, da nismo svi isti, da nisu manje vredne, da nisu nikako obeležene, da su lepe, da su svoje, da imaju ličnu vrednost koju nikako ne može da kompromituje priroda nagog tela koje svi imamo. Da budu jake i da se bore za zakonsku podršku i da se svi nadamo kazni za počinioce, jer na taj način cela borba dobija dodatni smisao.

Tvoja poruka za čitaoce Red portala?

Čitajte Red portal, pratite @psiho_edukacija profil i menjajte se, jer je promena jedina konstanta koja nam ostaje, kao i zahvalnost koja leči!

Svoje stručno mišljenje o temama koje nam se svakodnevno nameću u društvu Mina deli i putem svog sajta Psiho edukacija, Instagram profila, kao i Jutjub kanala.

Autor: redportal.rs

#EX YU Balkanska Soba

#Ljudi govore

#intervju

#intima

#psiholog

#slike

#Žrtva

#žena