Navodi se da nije otkrivena nikakva veza između vakcine i prijavljenih zdravstvenih problema

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da države ne treba da stanu sa imunizacijom stanovništva vakcinom kompanije Astra Zeneka. Iako u sve većem broju država postoji strah da ova vakcina stvara ugruške u krvi, iz Svetske zdravstvene organizacije smatraju da je ovakav stav neutemeljen.

Do sada je oko 5.000.000 Evropljana primilo vakcinu Astra Zeneka, a Bugarska je poslednja država koja je suspendovala korišćenje ove vakcine.

Do sada je zabeleženo oko 30 slučajeva u Evropi gde Astra Zeneka dovodi do zgrušavanja krvi, dok jedan čovek u 50. godini života preminuo u Italiji, nakon što je dobio vensku trombozu. Međutim, još uvek nema dokaza da je to povezano sa primanjem vakcine.

Pre Bugarske, blokiranje vakcine Astra Zeneka su proglasili Danska, Island, Norveška i Tajland. Italija i Austrija su prestale da koriste određene lekove ove kompanije koje su služile kao preventivna mera.

Evropska medicinska agencija (EMA) kao zvanično telo Evropske unije za davanje dozvole vakcinama, navela je da nema adekvatnih dokaza koji bi ukazali na to da ova vakcina izaziva ugruške u krvi.

Velika Britanija, Nemačka, Australija i Meksiko su saopštili da će nastaviti sa imunizacijom stanovništva vakcinom Astra Zeneka.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#SZO

#Svetska zdravstvena organizacija

#Vakcina

#who