U pitanju je simbolična rezolucija

Evropski parlament je u četvrtak izglasao da je cela Evropska unija "LGBTIQ slobodna zona". Ovo je odgovor na poteze lokalnih vlasti u Poljskoj gde su neke proglasile da su "slobodne od LGBT ideologije."

Samo nekoliko sati pre nego što će Evropski parlament da usvoji deklaraciju kojom bi podigao prava LGBT zajednice na novi nivo, Vlada Poljske je započela proceduru zabrane usvajanja dece pripadnicima LGBT zajednice.

Da bi sve bilo konfuznije, istopolni brakovi i usvajanje dece u istopolnim partnerstvima jesu zabranjeni, ali pojedini pripadnici ove zajednice su izbegavali postojeći zakonski okvir tako što su kao pojedinci usvajali decu i onda ulazili u istopolne zajednice.

Prema novom zakonu, nadležni će tražiti mnogo detaljniji uvid u život onoga ko želi da usvoji dete, čak i ako on želi da usvoji dete kao pojedinac. Ukoliko se otkrije da je osoba koja želi kao pojedinac da usvoji dete zapravo deo istopolne zajednice, snosiće krivičnu odgovornost.

Sa druge strane, rezolucija Evropske unije navodi da "pripadnici LGBTIQ zajednice mogu da uživaju pravo na život, slobodu da javno pokažu svoju seksualnu orijentaciju, kao i da prikažu svoj rodni identitet bez straha od netolerancije, diskriminacije i progona."

Dalje se nastavlja da "nadležni na svim nivoima vlast u Evropskoj uniji treba da zaštite i promovišu jednakost uživanja u ljudskim pravima, uključujući i pripadnike LGBTIQ zajednice."

Rezoluciju je podržalo 492 evroparlamentarca, 141 je glasalo protiv, a 46 je bilo uzdržano.

Autor: Redportal.rs

#Evropski parlament

#LGBT free zone

#LGBTIQ

#poljska