Gotovo svi Amerikanci će dobiti jednokratno 1.400 dolara

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o paketu pomoći američkoj privredi u četvrtak uveče po lokalnom vremenu. Vrednost ovog paketa je 1.900.000.000.000 dolara i pokriće gotovo sve punoletne američke građane.

Prema ovom zakonu, gotovo svi američki građani će dobiti pomoć od 1.400 dolara, a nezaposleni će do početka septembra dobijati na nedeljnom nivou 300 dolara.

Više stotina milijardi dolara će ići za vakcine protiv koronavirusa, kao i na lečenje od zaraze. U okviru tog dela, izdvajaće se pomoć za škole, teško pogođene industrije, avionske kompanije i koncertne dvorane. Škole predstavljaju veliki problem zato što je dosta ljudi ostalo bez posla zbog predavanja od kuće, pa je čuvanje škola jedno od gorućih pitanja za Sjedinjene Države.

Kongres je u sredu izglasao zakon, a podeljenost je bila potpuna - 220 kongresmena je glasalo za ovaj zakon, dok je 211 je bilo protiv. Zakon je posle izglasan i u Senatu, ali niko od republikanskih senatora nije glasa.

Do sada je u Sjedinjenim Državama preminulo više od 529.000 ljudi, dok je skoro 30.000.000 slučajeva zaraze zvanično potvrđeno.

Autor: Redportal.rs

#1.900 milijardi dolara

#Paket pomoći SAD

#džo bajden