Zahvaljući njemu srpska zastava se vijorila iznad Bele kuće 28. juna 1918. 😍

Jedan od naših najpoznatijih naučnika, svetski priznati stručnjak Mihajlo Pupin, rođen je 9. oktorbra 1854. u Idvoru, u blizini Pančeva, u Austrougraskoj. Njegovi roditelji Kostantin i Olimpijada su pored Mihajla imali još 4 sina i 5 kćeri.

Kad je završio osnovnu školu i deo srednje, uputio se u Češku da završi ostatak školovanja, međutim, zbog stalnih previranja među Češkom omladinom, Mihajlo je neredovno učio. U 20-oj godini odlazi u SAD. Kada je došao na tlo SAD imao je celih 5 centi u džepu, taman da kupi pitu, da ne bude gladan.

Da bi opstao, radio je kao fizički radnik. Zatim je upisao Kuperovu večernju školu. Prijemni ispit na Kolumbija-koledžu položio je u jesen 1879. Zbog revnosnog učenja oslobođen je školarine. Osnovni prihodi bili su mu od podučavanja slabijih učenika i fizičkog rada.

Nakon završenog školovanja 1883. dobio je diplomu prvog akademskog stepena Bachelor of Arts. U tom vremenskom razdoblju dobija i američko državljanstvo. Kao odličan student dobija stipendiju za studije matematike i fizike u Kembridžu u Velikoj Britaniji, a zatim u Berlinu, gde je doktorirao iz oblasti fizičke hemije, sa temom: Osmotički pritisak i njegov odnos prema slobodnoj energiji.

Svoju nastavničku karijeru i naučni rad započeo je 1889. kao nastavnik fizičke matematike u odeljenju za elektrotehniku na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Na tom univerzitetu je radio kao nastavnik i profesor. Za to vreme je uspeo da patentira 34 pronalaska.

Bio je oženjen Amerikankom Sarom Katarinom Džekson koja je umrla nakon samo 8 godina braka od teške upale pluća, sa njom je imao ćerku Varvaru.

Ono što malo ko zna o Pupinovom radu je da je on jedan od 15 ljudi koji su stvorili NASU.

Za svoju autobigrafiju Od pašnjaka do naučenjaka dobio je i Pulicerovu nagradu.

Pupinova teorija je omogućila otklanjanje štetnog dejstva kapacitivnosti vodova, a indukivni kalemovi su u njegovu čast nazvani Pupinovi kalemovi.

Zahvaljući njemu srpska zastava se vijorila iznad Bele kuće 28. juna 1918.

Bio je veliki prijatelj Vudru Vilsona, američkog predsednika, pa je svojim poznanstvom omogućio da se deo Banata tokom raspodele teritorija dodeli Srbiji, tačnije Kraljevini SHS.

Slavni naučnik je voleo dela svog školskog druga Uroša Predića, pa je na izložbi u Parizu kupio Predićeva dela Hercegovački begunci i Siroče.

Foto: Wikipedia.org/Wikipedia.org

Danas se u čast ovog slavnog naučnika se jedan od beogradskih mostova zove po njemu, Pupinov most.

Doktor Mihajlo Idvorski Pupin umro je 12. marta 1935. u svojoj 81. godini. Sahranjen je na groblju Vudloun, u Bronksu, sevrnom predgrađu Njujorka. Poslednjem ispraćaju našeg velikana nauke prisustvovale su jugoslovenska i američka delegacija.

Autor: redpoetal.rs

#Amerika

#Pupin

#banat

#idvor