Hakeri mogli dva dana nesmetano da potencijalno prate uživo desetine hiljada kamera.

Hakerska grupa iz SAD uspela je da preuzme kontrolu nad sigurnosnim kamerama u bolnicama, školama, kompanijama i zatvorima širom zemlje. Oni izvršili hakeski napad na sistem američke kompanije Verkada koja radi sa svim bitnim ustanovama.

Kalifornijska kompanija Verkada je potvrdila napad i saopštila da se istražuje obim ove zloupotrebe, kao i da je o celom slučaju obaveštena policijia.

Švajcarski haker Til Kotman, član grupe koja sebe naziva APT-69420 Arson Cats, potvrdio je u internet razgovoru za AP da je za ovaj napad odgovorna mala grupa hakera homoseksulane orjentacije, iza koje ne stoji nijedna država. Njihovi ciljevi su želja za zabavom i sloboda seksualnog opredjeljenja, kako oni kažu, bolji svet.

On je izjavio agenciji da su hakeri pristup bezbednosnim sistemima dobili tako što je grupa iskoristila super administratorski nalog za kompaniju Verkada.

Hakeri mogli dva dana nesmetano da potencijalno prate uživo desetine hiljada kamera, uključujući mnoge osetljive lokacije poput bolnica i škola, a Kotman je još rekao da su ovim potezom hakeri želeli da skrenu pažnju na opasnost masovnog nadzora.

Neke od pogođenih ustanova su objekti kompanije Tesla i zatvor u okrugu Madison u Alabami.

Autor: Nezavisne.com

#kamere

#napad

#posmatranje