Gotovo 1,8 miliona, čak četvrtina stanovnika Hongkonga, dobrovoljno se testirala na korona virus u okviru masovnog programa, i nađena su svega 42 slučajeva zaraze

Hongkong posle dva meseca nije prijavio nijedan slučaj oboljenja, prvi put posle dva meseca. Kako bi izbegli ponovnu masovnu zarazu, Vlada Hongkonga izvela je dvonedeljno masovno testiranje građana.

Testirano je 1.8 miliona ljudi, ili svaki četvrti stanovnik Hongkonga. Iz Vlade su saopštini da su zadovoljni rezultatima jer su tako neutralisani svi tihi nosioci ovog virusa.

Ono što je ovo testiranje izazvalo jeste buru protesta koji su neki građani pokrenuli. Naime, pojedinci su nagađali da ovo nije nikakav test na COVID-19 već skupljanje DNK materijala od građana. To je Vlada odmah odbacila i demantovala.

Vlada je takođe navela da će dalje ublažiti mere socijalnog distanciranja, i dozvoliti ponovno otvaranje barova, zabavnih parkova i bazena. Restoranima će biti dozvoljeno da služe goste do ponoći. Međutim zabrana javnih okupljanja više od četiri osobe ostaje.

Autor: Beta.rs / Redportal.rs

#covid 19

#hong kong

#korona

#testiranje