Premijerka najavila da će krizni štab verovatno danas zasedati, prema našim saznanjima, u najmanju ruku je reč o zaključanom vikendu.

Posle dva velika koncerta usred Beograda, svi moraju biti otkazani.

Brnabićeva je izjavila juče da će insistirati da se svi koncerti otkažu, a da će gotovo sigurno biti novih mera za vikend. Istakla je i da će sednica kriznog štaba najverovatnije biti danas.

- Sednica kriznog štaba bila je odložena jer sam želela da se razgovara o svim merama i da to ne bude samo na sednici kriznog štabu. Da na sednici samo donesemo odluku koja je ranije dogovorena i da vidimo logistički kako sve to da izvedemo. Mi ćemo pooštriti neke mere, videćemo u kojoj meri, koliko i šta može da da rezultate. Ali ponavljam, država nikome nije ni otac ni majka. Odrasli ljudi imaju odgovornost da brinu o sebi i bližnjima. To što možda radi kafić, ne znači da svi treba da idemo u kafić. To je zaista individualna odgovornost - rekla je Brnabićeva.

Gotovo je izvesno da će i predstojeći vikend biti zaključan, tj. da ugostiteljski objekti i tržni centri neće raditi do ponedeljka u 6 sati. To bi bilo najmanji iskorak u susret medicinskom delu kriznog štaba, koji traži zatvaranje svega bar na sedam do 10 dana, ili u najmanju ruku skraćenje rada svega osim prodavnica prehrambene robe, apoteka i pumpi u delu za točenje goriva do 14 ili 17 sati radnim danima, a zatvaranje preko vikenda.

Beograd je, podsetimo, protiv bilo kakvog zatvaranja, na čemu posebno insistira zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a politički deo kriznog štaba je za balans zdravlja i ekonomije.

Krizni štab će odlučivati i o srednjim školama, koje su ove sedmice na onlajn nastavi, a očekuje se da to bude produženo i naredne nedelje jer se virus mnogo širi među tinejdžerima, koji imaju blage ili nikakve simptome i pretpostavlja se da je reč o britanskom soju.

Foto: Pixabay.com/free use

Brnabićeva je rekla i da je neverovatno i da je začuđena što se u ovom teškom trenutku organizuju koncerti u Beogradu.

- Razgovaraćemo sa predstavnicima Grada Beograda da vidimo kako se to desilo i insistiraćemo da se svi koncerti otkažu. To je suprotno svim pravilima i merama i tražićemo da se organizatori kazne. To nije pozorišna predstava ili neki kulturni događaj - navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je kazala i da Vlada Srbije ne razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije i da bi to bilo suprotno svim standardima ljudskih prava:

- Vakcinacija je veoma važna, ali ne možemo da je učinimo obaveznom jer ima kategorija stanovništva koje ne mogu da prime vakcinu i o tome mogu da govore lekari. Ali svi mi koji možemo da je primimo građanska nam je dužnost da to učinimo jer time štitimo i te ljude koji ne mogu.

Autor: redportal.rs

#korona

#krizni štab