Biblioteka Oodi u Helsinkiju vredi 98 miliona evra

Centralna biblioteka u Helsinkiju nazvana Oodi je popularno mesto okupljanja stanovnika Helsinkija i prošle godine je posetilo više od dva miliona posetilaca.

Foto: urbannext.net/Tuomas Uusheimo

Biblioteka je sagrađena da služi novim i starim stanovnicima da uče o svetu, gradu i jedni o drugima. Smeštena je prekoputa finskog Parlamenta i s njim deli javni trg.

Biblioteka Oodi proglašena je dobitnikom nagrade za najbolju javnu biblioteku za 2019. godinu od strane Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja (IFLA).

Foto: urbannext.net/Tuomas Uusheimo

Prozračni i otvoreni dizajn nudi posetiocima tri sprata knjiga i drugih aktivnosti, kao i prostore u kojima ljudi mogu mirno da rade ili gde deca mogu da igraju društvene i mobilne igre. U znak pažnje prema prostranim finskim šumama, dizajn su koristili drvo u dizajnu biblioteke, a živo drveće se nalazi na gornjem nivou.

Prostor u prizemlju se koristi za sastanke, neformalna okupljanja, ima pozorište i druge javne sadržaje. Na drugom spratu su izloženi 3-D printeri, električni alat, mašine za šivanje, a za migrante su organizirani časovi jezika.

Foto: urbannext.net/Tuomas Uusheimo

Prepoznatljiv dizajn Oodija rezultat je međunarodnog tendera, a filijla finske firme ALA Architects izašla je kao pobednik. Cena izgradnje biblioteke bila je 98 miliona evra.

Svaki dan biblioteka ima 10 hiljada posetilaca, a prvih mesec dana nakon otvaranja, čak 420 hiljada građana Helsinkija je posetilo biblioteku.

Foto: urbannext.net/Tuomas Uusheimo

Autor: redportal.rs

#Finci

#Finska

#Helsinki

#biblioteka