Odnos dinara prema evru je nepromenjen od početka godine

Bruto devizne rezerve NBS su na kraju februara iznosile skoroz 13,5 milijardi evra, odnosno za 180,1 milion evra manje nego na kraju prethodnog meseca, stoji u saopštenju Narodne banke Srbije.

Devizne rezerve na tom nivou obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od čak 134% i više od 6 meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve su na kraju februara iznosile skoro 11 milijardi evra. Narodna banka Srbije tumači da je smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru posledica neto razduženja države od 223 miliona evra po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 480,9 miliona evra i bio je za 96 miliona evra manji nego prethodnog meseca. U prva dva meseca ove godine je u međubankarskoj trgovini realizovano ukupno oko 1,1 milijarda evra.

Vrednost dinara prema evru je gotovo nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 55 miliona evra, a od početka godine neto prodala 50 miliona evra.

Autor: Beta / redportal.rs

#Kurs evra

#Vrednost dinara

#narodna banka srbije