Dve zemlje potpisale su memorandum o tome

Izvršni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin i šef kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) Džang Keđijan potpisali su u ime vlada memorandum o razumevanju o saradnji u stvaranju Međunarodne naučne lunarne stanice (ISL). Ovo su juče izvestili Roskosmos i CNSA.

- Državna korporacija Roskosmos i CNSA promovisaće saradnju na stvaranju stanice sa otvorenim pristupom za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere, sa ciljem jačanja istraživačke saradnje i promocije istraživanja i upotrebe svemira u miroljubive svrhe u interesu čitavog čovečanstva - navedeno je u poruci ruske državne korporacije.

Ceremonija potpisivanja održana je putem video konferencije.

- Kina i Rusija koriste zajedničku ekspertizu i naučnu tehnologiju za stvaranje mape puta za izgradnju međunarodne istraživačke stanice na Mesecu - navodi se u izjavi objavljenoj na nalogu CNSA na društvenoj mreži WeChat.

Kao što sledi iz izjave, saradnja dveju zemalja na ovom području uključuje i proučavanje lunarne površine i sprovođenje zajedničkih projekata u orbiti prirodnog satelita Zemlje.

Rogozin je pozvao šefa CNSA da prisustvuje pokretanju međuplanetarne automatske stanice Luna-25 sa kosmodroma Vostočni, koje je zakazano za oktobar.

- Takođe sam pozvao svog kineskog kolegu Džang Keđijana da prisustvuje lansiranju naše misije Luna-25 sa kosmodroma Vostočni - napisao je Rogozin na Tviteru.

IZVOR: TW / @Rogozin

U novembru 2017. godine, Roskosmos i CNSA potpisali su program svemirske saradnje za period 2018-2022. Obuhvata 6 segmenta: proučavanje Meseca i dubokog svemira, nauka o svemiru i srodne tehnologije, sateliti i njihove primene, baza elemenata i materijali, saradnja na polju podataka o daljinskom istraživanju Zemlje i druge teme. Za sprovođenje projekata u okviru ovog programa stvorene su radne podgrupe.

U julu 2020. Rogozin je izvestio da je razgovarao o svemirskoj saradnji sa kineskim partnerima, uključujući i naučnu bazu na mesečevoj površini. Govorio je o sporazumu da započnu korake jedni prema drugima upravo kako bi se utvrdile konture i značaj mesečeve naučne baze.

Autor: redportal.rs

#Mesec

#kina

#rusija

#svemirska istraživanja

#svermirska stanica