Velika politička kriza na relaciji Francuska-Turska se pojačava. Preti da ugrozi i NATO.

Nakon izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da će se "boriti protiv islamskog separatizma koji preti da će preuzeti kontrolu u nekim muslimanskim zajednicama širom Francuske", nastala je duboka politička kriza na liniji Francuska-Turska.

Erdogan je rekao Emanuelu Makronu da zbog svog pristupa drugim verskim zajednicama treba da proveri mentalno zdravlje, nakon čega je Francuska opozvala svog ambasadora iz Ankare.

Ovakva oštra retorika je podelila Evropu i islamski svet. Evropska unija stoji uz Francusku, dok većina islamskih zemalja podržava Tursku. U Istanbulu su organizovani veliki protesti zbog Makronove izjave.

Foto: Tanjug AP/Emrah Gurel

Poslednji u nizu ovakvih poteza je poziv Redžepa Tajipa Erdogana narodu Turske da bojkotuju sve francuske proizvode. U kom ekonomskom pravcu ovakva kriza može da odvede Tursku ostaje veliko pitanje, pogotovo u momentu kada je turska lira na rekordno niskom nivou u odnosu na američki dolar.

IZVOR: TW / @aykan_erdemir

Na kraju, kao dve izuzetno bitne članice NATO-a, pitanje je kakve će posledice imati na celu alijansu, kao i to da li će se Sjedinjene Države umešati u ovaj konflikt.

Autor: redportal.rs

#Erdogan

#Francuska

#Makron

#NATO

#Turska