Za sada su takvi rezultati laboratorijskih ispitivanja

Vakcina napravljena od strane Fajzera i Bionteka neutrališe novi soj koronavirusa koji se ubrzano širi Brazilom, navodi laboratorijska studija objavljena u jednom američkom naučnom časopisu, a prenosi Rojters.

Krv koja je uzeta od ljudi kojima je data vakcina, dala je rezultat gde je brazilski soj bio neutralizovan. U pitanju je napravljen virus koji u sebi sadrži gotovo identične mutacije kao brazilski oblik virusa.

Naučnici koji su radili na ovom projektu navode da Fajzer neutrališe brazilski soj na gotovo identičan način kao manje zarazni soj koji je ujedno i najrasprostranjeniji bio do sada, a za čije su suzbijanje vakcine prvobitno i napravljene.

U prethodno objavljenim studijama, otkriveno je da Fajzer neutrališe druge, zaraznije sojeve virusa, poput onog iz Velike Britanije i Južne Afrike, sa tim što južnoafrički soj značajnije umanjuje broj antitela.

Iz Fajzera je saopšteno da se veruje da će njegova trenutna vakcina još uvek štititi od južnoafričkog soja. Međutim, ova kompanija planira da razvije treću dodatnu dozu vakcine, kao i verziju koja je posebno napravljena za južnoafrički soj korone, nakon čijih testova treba da se utvrdi odgovor na virus.

Autor: Redportal.rs

#Brazilski soj

#Južnoafrički soj

#fajzer vakcina

#imunizacija