Osnivač grupe Balkanika preminuo je u 70. godini!

Danas je preminuo muzičar i frontmen grupe Balkanika Aleksandar Sanja Ilić (70). Kako prenose domaći mediji, Sanja se borio sa opakim korona virusom.

Aleksandar Sanja Ilić je srpski arhitekta, kompozitor i muzičar. Rođen je 27. marta 1951. godine u Beogradu.

Aleksandar potiče iz ugledne porodice. Njegovi pradedovi su bili Aleksa Žujović, Solunac i narodni poslanik u parlamentu Srbije, i akademik Jovan Žujović koji je bio začetnik geološke nauke u Srbiji, prvi predsednik Srpskog geološkog društva i predsednik Srpske kraljevske akademije koja je prerasla u SANU. Baka Zora i deka Dragoljub su bili lekari koji su mnogo voleli muziku. Isto važi za majku Zoricu i oca Miodraga koji je po zanimanju kompozitor.

Foto: Pink.rs

Aleksandar i njegov brat Dragan su krenuli očevim stopama i takođe su postali kompozitori. Uporedo sa osnovnom školom i gimnazijom, pohađao je muzičku školu Josip Slavenski, odsek klavir. Pošto ga u početku muzika nije preterano interesovala, majka ga je pratila na časove i kontrolisala ga je da ne izostane sa nastave. Zahvaljujući profesorki Miodragović zavoleo je klavir, a kasnije je mnogo naučio od profesora Stanojla Rajčića.

Grupu Balkanika je osnovao 1998. godine, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, zajedno sa svojim bendom; pesma se zove Nova deca. Pesma je ušla u finale Evrovizije.

IZVOR: YT / Sanja Ilic & Balkanika TV

Autor: redportal.rs

#Balkanika

#Sanja Ilić

#korona