Mostarci su je zvali dženetska hurija - lepotica iz raja.

Svi veliki pesnici su ugavnom svoje najbolje ljubavne pesme napisali na osnovu ličnog iskustva. Petrarka je imao Lauru, Dante Dulčineju, Jasenjin Isidoru, a Šantić Eminu.

Aleksa Šantić je rođen 1886. u Mostaru. U gradu u kom su bile dominantne tri religije: pravoslavlje, katoličanstvo i islam.

Emina Sefić je bila devojčurak koji je Šantić često sretao kad je odlazio u posetu sestri Persi. Ona je bila ćerka imama Saliha Sefića koji je jedva čekao da se Emina zacuri pa da je uda.

Aleksa i Emina nisu bili prilika jedno za drugo ni po veri ni po godinama. U trenutku kad je Šantić 1903. spevao pesmu, Emina je imala samo 14 godina.

Pesma je obavljena prvi put u Beogradu, a hor Gusle su u Suhodilini izveli pesmu prvi put u na području Mostara. Kada je Aleksin stariji brat čuo pesmu nije baš bio oduševljen onim što čuje pa mu je kako piše u knjizi Mostarenje rekao:

Ti, brate, vazda istu pjesmu k’o švabo traj-la-la. Nikad se dozvati pameti. Prvo ona šokica, Tomlinovićka, a sad Emina Sefićeva. Tomlinovićku nekako da ti i oprostimo, mladost - ludost, a i kuferaši su, nije domaća. Došla – prošla. Al’ ovo sa Salihovom šćeri, prekardašio si debelo!

Kada je Emina napunila 16 godina, udali su je za bogatog mostarskog trgovca Avdagu Koludera. On je bio prvi čovek koji je u Mostar dovezao automobil. Imali su 14 dece, od kojih mnoga nisu preživela.

Eminin sin Bekim je piscu knjige Mostarenje, Miši Mariću rekao da mu je majka pričala da se Alekse Šantića sećala kao uvek doteranog, kao da je došao iz Beča. Da su joj posebno za oko zapale njegove cipele koje su uvek bile čiste i sjajne, i pantalone na ivicu koja je bila oštra, mislila je da se može na njih poseći.

Na Šantićev 142. rođendan, 2010. u Mostaru je otkrivena bista lepoj Emini koja nije bila zasnovana na identičnom Emininom izgledu.

Foto: Twitter.com/cdm.me

Pevač Himzo Polovina je za zagrebački Jugoton snimio Šantićevu pesmu. Kada je pevač čuo da je Emina preminula otišao je kod Sevde Katice koja je bila poznata po usmenom recitovanju narodnih pesama, pa je tako nastala poslednja strofa sevdalinke.

IZVOR: YT / Jugoton Music

Emina Sefić Koluder je umrla 1967. u 83. godini. Za sobom je ostavila veliko potomstvo koje živi na par kontinenata. Jedna od njenih praunuka je i bosansko-hercegovačka sopranistkinja Alma Ferović Fazlić koja je Šantićevu pesmu osavremenila.

IZVOR: YT / iMTM Sarajevo

Autor: redportal.rs

#emina

#ljubav

#pesma

#šantić