Činjenica da sam 1. oboleli od korone u Srbiji mi je promenila život

Igor Đantar je prošle nedelje bio na kontroli, ima dovoljan broj antitela, ali čim bude bilo potrebno, kaže da će se vakcinisati protiv koronavirusa.

Do 6. marta 2020. godine svi su čekali kada će se saopštiti da je koronavirus, koji je uveliko kosio u zemljama u regionu, a kamoli u svetu, stigao i u našu zemlju. Tog dana, posle šoka i straha glavno pitanje je bilo ko je pacijent kod kojeg je otkriven virus. Dok su drugi postavljali to pitanje, Igor Đantar (43) iz Bačke Topole, zvanično takozvani nulti pacijent oboleo od koronavirusa u našoj zemlji, borio se sa upalom pluća, zbog čega je sutradan prebačen u Klinički centar Vojvodine.

Postavljalo se pitanje gde se zarazio, odakle je doneo virus, da li je virus preneo na druge osobe i na koliko, koliko mu je život ugrožen. Danas, kada je on dobro, ova pitanja postaju beznačajna.

Na tačno godinu otkako mu je zvanično na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak registrovan COVID-19, Đantar kaže da se konačno oseća dobro i da nema nikakve tegobe. Po izlasku iz bolnice nije bilo tako. Na kućno lečenje pušten je 28. marta.

Foto: Pixabay.com

Godinu dana kasnije

- Godinu dana pošto sam se razboleo, osećam se dobro. Sada već nemam nikakve tegobe. Posle izlaska iz bolnice bio sam jako oslabljen i umoran, a za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo je nekoliko meseci - počinje Igor Đantar.

Kada ga je bolest ščepala, nije mogao da ustane iz kreveta. Temperatura se nije predavala. Ustanovljena mu je upala pluća, koja se uprkos antibioticima širila i na drugo plućno krilo.

- Susret sa opakim virusom krenuo je sa povišenom temperaturom. Opšte stanje mi je bilo loše. Bio sam toliko malaksao da jednostavno nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle 3 dana nije opadala, prvih dana marta na savet mog dobrog prijatelja, doktora Marka Martinovića uradio sam laboratorijske analize i otišao sam na pregled u jednu privatnu ordinaciju. Ustanovili su da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima.

- Međutim pošto se moje stanje nije popravljalo, za 2 dana sam opet otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri. Lekari su posumnjali da nije reč samo o upali pluća. Sa rezultatima sam se javio u Opštu bolnicu u Subotici. Tamo mi je uzet bris, koji je poslat u Institut Torlak, odakle je sledećeg dana, odnosno 6. marta, potvrđeno da sam zaražen koronavirusom - priseća se Đantar.

Foto: Pixabay.com

Još ima antitela

Kada mu je infekcija bila potvrđena, bio je, kako kaže, u veoma lošem opštem stanju.

- Sedmog marta sam premešten u Novi Sad, u Klinički centar Vojvodine. Tamo su me primile i lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu što su uradile za mene. Medicinsko osoblje zaista ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima. Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja Kliničkog centra Vojvodine sa direktoricom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju, i posle 3 nedelje sam mogao da se vratim porodici - priča sagovornik.

On je prošle nedelje bio na kontroli:

- Još imam dovoljan broj antitela ali čim bude potrebno, vakcinisaću se protiv koronavirusa.

Činjenica da je nulti pacijent, promenila mu je život, ali napominje da takva popularnost ne treba nikome. Primećuje i da su mnogi za vreme ove pandemije shvatili da je zdravlje najveće blago.

- Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji mi je promenila život u tom smislu kao i ostalim ljudima u našoj zemlji: svi smo mi shvatili za vreme pandemije da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve. Takva popularnost nikome ne treba. Prvih nekoliko nedelja medijska pažnja je bila okrenuta prema meni, ali ja sam bio onda u jako lošem stanju. Sa izdavanjem mojih ličnih podataka mediji se nisu obazirali na moja ljudska prava niti moje porodice. Jedino je dobro u tome što sam mogao da podelim moja iskustva sa drugima kada je broj obolelih počeo naglo da raste. Nadam se da sam im pomogao u tome da treba da se javimo nadležnim lekarima i da se ponašamo odgovorno, da slušamo savete struke - podseća Đantar.

Autor: Pink.rs / Telegraf

#antitela

#koronavirus

#nulti pacijent